Infiintarea unei firme este un pas crucial in transformarea unei idei de afaceri intr-o realitate concreta. Acest proces, care poate parea complex si coplesitor la prima vedere, este esential pentru stabilirea unei baze solide pe care se va construi succesul intreprinderii tale. Afla din acest articol ce pasi si acte sunt necesare pentru infiintarea unei firme in 2024 si ce monografii contabile trebuie inregistrate!
SRL/ PFA sau intreprindere individuala: ce alegi?
Alegerea intre SRL, PFA (Persoana Fizica Autorizata) si Intreprindere Individuala depinde de mai multi factori, inclusiv obiectivele de afaceri, dimensiunea planificata, resursele financiare si responsabilitatile fiscale.
De exemplu, este esential sa stii
ce taxe plateste o intreprindere individuala si PFA sau ce avantaje are un SRL!
Fiecare forma juridica are specificul sau, iar alegerea depinde in mare masura de obiectivele tale de afaceri, de gradul de risc pe care esti dispus sa-l accepti si de resursele pe care le ai la dispozitie. Este recomandat sa consulti un specialist in domeniul juridic sau contabil pentru a lua cea mai buna decizie pentru situatia ta specifica, insa in general, poti infiinta:
1. SRL: - Daca vizezi o afacere mai mare, cu angajati si doresti sa limitezi riscurile personale.
- Daca ai nevoie de credite sau investitii externe.
Citeste:
Impozitul pe dividende: cat este, cum se calculeaza si cine il plateste 2. PFA: - Daca planifici sa incepi o afacere mica, fara angajati, si vrei sa minimizezi costurile administrative.
- Daca nu ai nevoie de protectie juridica extinsa si esti confortabil cu raspunderea personala.
Citeste:
Norma de venit 2024: ce PFA-uri se incadreaza si ce reguli de impozitare se aplica 3. Intreprindere Individuala: - Daca doresti sa incepi o activitate mica, cu un buget redus si preferi o structura simpla.
Noutatile codului fiscal - Ghidul editat de specialistii Grupului Rentrop&Straton ofera explicatii, recomandari si studii caz referitoare la: 1. Impozitul pe profit si venit 2. Contributiile sociale 3. Accizele 4. Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA) 5. Depunerea situatiilor financiare anuale 6. Acordarea sau eliminarea unor facilitati fiscale 7. Sistemul RO e-Factura 8. Incasarile si platile in numerar 9. Deductibilitatea anumitor cheltuieli etc. Vezi AICI modificarile aduse Codului Fiscal<<< Pasii necesari pentru infiintare SRL
Iata care sunt pasii necesari pentru infiintarea unui SRL:
1. Denumirea firmei nou-infiintate
Alegerea unui nume pentru firma nou infiintata se numara printre primii pasi pe care trebuie sa-i faci la inceput. Pentru acest lucru este esential sa depui o cerere de verificare a disponibilitatii numelui la ONRC si apoi rezervarea denumirii. Cand depui cererea, trebuie sa-ti alegi 3 denumiri in ordinea preferintelor. Rezervarea denumirii este valabila pentru 1 luna, timp in care trebuie sa depui actele necesare pentru infiintarea firmei.
Sfatul specialistilor in ceea ce priveste numele firmei nou-infiintate este sa se evite numele foarte lungi si foarte complicate. El ar trebui sa fie usor de retinut si profesionist, pentru a inspira incredere si respect.
2. Alegerea obiectului de activitate si stabilirea codului CAEN
Codul CAEN trebuie sa corespunda cu obiectul de activitate al firmei. Pe langa activitatea principala, poti include mai multe activitati secundare. O firma poate avea un singur cod CAEN principal, in timp ce numarul de activitati secundare nu este limitat. Cu toate acestea, este important de stiut ca unele coduri CAEN necesita indeplinirea unor conditii speciale. Coduri CAEN secundare pot fi adaugate si dupa infiintarea societatii.
Codul CAEN este obligatoriu atat pentru un SRL, cat si pentru PFA.
IMPORTANT! Este interzisa prestarea de activitati din afara codurilor CAEN mentionate in actele societatii. Aceasta practica este ilegala si se sanctioneaza conform legii.
3. Stabilirea sediului social
Sediul social al firmei va fi inscris in Actul constitutiv si va fi inregistrat la Registrul Comertului. Acesta poate fi diferit de punctul de lucru, adica locul unde se desfasoara activitatea economica propriu-zisa a firmei.
Pentru stabilirea sediului social al firmei, ai nevoie de mai multe documente, printre care:
- Contract de inchiriere sau comodat pentru spatiul respectiv, daca nu esti proprietar
- Certificat de atestare fiscala ca nu exista datorii la bugetul local
- Declaratie pe propria raspundere a proprietarului sau administratorului spatiului, prin care isi exprima acordul pentru stabilirea sediului social al firmei la adresa respectiva
- Act constitutiv actualizat cu sediu social
- Alte documente
4. Redactarea Actului Constitutiv
Actul Constitutiv este cel mai important document al firmei deoarece este documentul care atesta infiintarea societatii, modul de organizare si functionare a sa. Exista un model strict pentru Actul Constitutiv deoarece trebuie sa contina anumite elemente obligatorii. Documentul trebuie autentificat de un notar public si inregistrat la Registrul Comertului. Daca este cazul, Actul Constitutiv poate fi modificat ulterior, cu acordul tuturor asociatilor.
5. Depunerea capitalului social
Pentru depunerea capitalului social, ai nevoie de un cont bancar. Banca iti va da un extras de cont cu captitalul social varsat, document pe care trebuie sa-l depui la Registrul Comertului impreuna cu alte documente necesare pentru infiintarea firmei.
Acte necesare infiintare SRL in 2024
Documentele necesare pentru infiintarea unui SRL sunt:
1. Cererea de inregistrare (original);
2. Anexa privind inregistrarea fiscala si, dupa caz, Anexa privind investitia straina ;
3. Declaratia-tip pe propria raspundere cu privire la indeplinirea conditiilor de functionare/desfasurare a activitatii pentru sediul social si/sau sedii secundare sau, dupa caz, la terti;
4. Dovada verificarii disponibilitatii si rezervarii denumirii firmei;
5. Actul constitutiv (original)
6. Documentul care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului cu destinatie de sediu social si, daca este cazul, inscrisul care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului cu destinatie de sediu secundar. - detalii;
7. Actele de identitate ale fondatorilor, administratorilor, cenzorilor sau auditorilor persoane fizice (copie certificata de parte);
8. Dupa caz, declaratia pe propria raspundere a persoanei fizice cetatean strain in nume propriu sau ca reprezentant al persoanei juridice straine care nu este inregistrata fiscal in Romania, in original si, dupa caz, traducerea realizata de un traducator autorizat;
9. Informatiile din cazierul fiscal al persoanelor fizice care au obligatia prezentarii certificatului de cazier fiscal (obtinute de catre ORCT, din oficiu, de la ANAF), in original ;
10. Daca este cazul:
◦ actele de inregistrare ale fondatorilor, administratorilor, cenzorilor persoane juridice (copie certificata);
◦ avizul asociatiei de proprietari privind schimbarea destinatiei imobilelor colective cu regim de locuinta, prevazut de Legea nr. 196/2018 (completat pe formular - tip - original)
◦ mandatul pentru persoana abilitata sa semneze actul constitutiv in numele si pe seama fondatorului persoana juridica (copie certificata);
◦ dovada autorizatiilor sau avizelor eliberate de autoritatile competente ca o conditie prealabila inmatricularii/inregistrarii in registrul comertului, cand emiterea unor astfel de autorizatii sau avize este prevazuta de lege, respectiv dovezile privind indeplinirea conditiilor prevazute prin legi speciale, corespunzator domeniului de activitate (in original sau copie certificata)
◦ dovada privind imputernicirea persoanei desemnate sa indeplineasca formalitatile legale (original);
11. Declaratie privind beneficiarul real al persoanei juridice
12. Dovezile privind plata tarifului legal
Citeste si:
Radiere firma: procedura, acte necesare, obligatii legale Studii de caz infiintare firma in 2024
Va prezentam mai multe spete utile cu privire la infiintarea unei firme in 2024.
Primele demersuri. Societate nou infiintata
INTREBARE: Pentru o societate infiintata in 2024, mai precis pe 17.07.2024, inregistrata la Registrul Comertului, doresc sa stiu care sunt pasii urmatori pentru inceperea activitatii. Mentionez ca la Registrul Comertului s-a inregistrat ca neplatitoare de TVA, platitoare de impozit pe profit si perioada fiscala pentru impozitul pe salarii si obligatii asimilate - trimestrial.
Ce trebuie facut:
Deschiderea unui cont bancar;
Obtinerea semnaturii digitale;
La ANAF, cum se declara in SPV si ce declaratii lunare/trimestriale trebuie depuse?
SOLUTIE FISCAL – CONTABILA aplicabila conform legislatiei in vigoare la data de 12 Aug 2024 Ce trebuie facut:
- deschidere cont;
- semnatura digitala;
- la ANAF cum se declara in SPV si ce declaratii lunare/ trimestriale - trebuie depuse ?- Se depune trimestrial D100 corespunzator vectorului fiscal : impozit profit si anual D101.
-se solicita de la ITM user si parola pentru transmitere in REVISAL.Solicitarea o faceti cu ocazia primei angajari
-orice modificare in ceea ce priveste vectorul fiscal se declara prin intermediul D700 in termen de 15 zile. Daca firma nu are salariati ar trebui sa depuneti D112 pe zero sau sa anulati vectorul fiscal e platitor de impozite sit axe salariale.
-se achizitioneaza Registrul unic de control si Registrul de evidenta fiscala in 30 de zile de la infiintare cu cerere in word si delegatie
-daca societatea vinde bunuri/presteaza servicii cu incasare directa de la persoane fizice , e necesar sa se achizitioneze casa de marcat.Pe perioada in care nu s-ar emite bonuri fiscale, firma de contabilitate va depune F4109 pe zero
-daca activitatea se desfasoara la alta locatie decat cea a sediului social, poate apare necesitatea declararii unui punct de lucru la ONRC si apoi cu D700 la ANAF, plus achiiztie Registru unic de control.
-daca societatea importa bunuri ambalate pot apare obligatii noi de declarare lunara de ambalaje introduse pe piata nationala, organizare evidenta si plata a 2 lei/kg de astfel de ambalaje.
-puteti aduce la cunostinta despre obligatiile RO e Transport, daca de exemplu societatea se ocupa de tranzactii ce implica bunuri cu risc pe teritoriul national sau cu si fara risc transportate international (cu auto de peste 2.5 tone de bunuri cu greutate de peste 500 kg sau valaore de peste 10.000 lei).
-de adus la cunostinta obligatiile cu privire la RO e-Factura , transmitere facturi in maxim 5 zile calendaristice si de urmarit sa fie receptionate in SPV facturile de la furnizori.
-de recomandat un soft de facturare care sa permita transmiterea facturilor pe semnatura contabilului sau pe semnatura asociatului.
Depunere D700 la infiintare firma
INTREBARE: Daca infiintez o societate comerciala mai trebuie sa depun D700?
SOLUTIE FISCAL – CONTABILA aplicabila conform legislatiei in vigoare la data de 04 Iul 2024 In cazul in care completati chestionarul de la infiintarea societatii comerciale in care speciaficati tipul de impozitare ales adica impozit pe profit sau impozit pe venitul microintreprinderilor nu mai trebuie depus D700.
Anaf va prelua informatiile de la ORC.
Insa daca alegeti impozit pe venitul microintreprinderilor atentie, deoarece trebuie sa angajati un salariat in termen de 30 de zile de la infiinatre, dupa ce angajati, in termen de 15 zile trebuie sa depuneti D700 cu luarea in evidenta pentru contributii salariale conform art. 88 alin. (1) din codul de procedura fiscala.
Monografie contabila infiintare firma
INTREBARE: Va rog sa ma ajutati cu inregistrarile contabile care trebuie efectuate la o firma nou infiintata. Este vorba despre o SRL, deocamdata fara angajati, platitoare de impozit pe profit, platitoare de tva, actionari 2 persoane fizice cetateni romani. Am primit certificatul de inregistrare de la Registrul comertului certificatul in scopuri de TVA si avem cheltuieli de constituire (o firma care s-a ocupat de infiintare). Urmeaza sa achizitionam Registrul unic de control si sa inrolam semnatura electronica a administratorului prin declaratia 150 si in SPV. Mai trebuie efectuate si alte formalitati?
SOLUTIE FISCAL – CONTABILA aplicabila conform legislatiei in vigoare la data de 16 Iul 2024 Deoarece nu aveti angajati, apreciez ca nu mai aveti de demarat alte formalitati, ci urmeaza depunerea declaratiilor la ANAF, astfel:
- trimestrial (calendaristic) – D100, chiar si pe zero, cu impozit pe profit;
- trimestrial – D300 pentru TVA (art. 323 cod fiscal), dar atentie: decontul D300 NU se poate depune pe zero; daca se depune pe zero, ANAF anuleaza din oficiu codul de TVA; in fiecare decont sa existe macar o operatiune (art. 316 alin. (11) lit. e) si art. 11 alin. (6) – (9) cod fiscal);
- trimestrial D394 – declaratie informativa (OPANAF nr. 77/2022).
Daca, pentru perioada de raportare, rezulta si impozite de plata, aceste taxe trebuie platite pana la data de 25 a lunii urmatoare perioadei fiscale (TVA in cont IBAN distinct, impozit profit in cont IBAN unic, ce contine codul 5503).
Daca, dupa obtinerea codului de TVA, societatea efectueaza operatiuni intracomunitare (livrari de bunuri sau prestari de servicii sau achizitii intracomunitare de bunuri sau achizitii intracomunitare de servicii), pentru luna in care a efectuat astfel de operatiuni, are obligatia de a depune declaratia VIES D390 pana la data de 25 a lunii urmatoare; aceasta declaratie informativa se depune lunar si numai pentru luna in care se emite / se primesc facturi pentru operatiuni intracomunitare (art. 325 cod fiscal si OPANAF nr. 705/2020).
Daca societatea va efectua operatiuni (livrari / prestari de servicii direct catre populatie), are obligatia dotarii cu acasa de marcat (OUG nr. 28/1999, republicata).
Daca folositi autoturismul personal, puteti incheia contract de comodat pentru autovehiculul utilizat de societate pentru activitatea economica (art. 2146 - 2157 din Noul Cod civil).
De asemenea, pentru demararea activitatilor firmei, puteti incheia contract de imprumut intre asociat si firma, pentru acordarea unei prime finantari acesteia, necesara demararii activitatii (art. 2158 si urm. din Noul Cod civil).
Registrele obligatorii jurnal (lunar) si inventar (annual) se pot edita si din programul de contabilitate, fara sa mai existe obligatia de a le detine fizic, in carnet (OMFP 2634/2015 privind documentele financiar contabile, ordin valabil pentru toate documentele ce ar trebui intocmite de societate, in functie de specificul activitatii si de operatiunile derulate).
Pe parcurs, evident, pot aparea alte documente / declaratii ce ar trebui intocmite / depuse la diverse autoritati, dar in functie de situatiile concrete.
Notele contabile efectuate la infiintare sunt urmatoarele: a) subscriere capital social:
456 / analitic asociat = 1011 suma capitalului social din actul constitutiv aferent fiecarui asociat
b) depunerea capitalului social de catre asociati / asociati (se depune obligatoriu prin virament bancar):
5121 = 456 / analitic asociat
c) transferul din capital social subscris nevarsat in capital social subscris varsat:
1011 = 1012 valoarea capitalului social
d) inregistrarea cheltuielilor de constituire, pe baza documentelor (de la avocat, de la ONRC etc) – le inregistrati direct pe cheltuieli:
201 = 404
Si plata lor, pe baza de decont al administratorului:
404 = 542
- plata decontului prin casa:
542 = 5311, pe baza dispozitiei de plata
e) amortizare cheltuieli de constituire
6811=2801 lunar
- la finalul perioadei de amortizare
2801=201
f) achizitie RUC:
303 = 401
- plata prin decont (nu direct din casa):
401 = 542
- plata decontului prin casa:
542 = 5311, pe baza dispozitiei de plata.
g) achizitie licenta program contabilitate (nu achizitionati programul, ci dreptul de utilizare):
205 = 404
- amortizare licenta:
6811 = 2805
h) inregistrare imprumut acordat de catre asociati (este obligatoriu sa fie depus prin virament bancar):
5121=4551