Termenul de emitere a unei facturi fiscale este prevazut in Codul Fiscal si nu este conditionat de emiterea facturii proforme. Cunoasterea reglementarilor fiscale cu privire la obligativitatea emiterii facturilor fiscale este esentiala, astfel vom analiza in acest articol care sunt termenele stabilite prin lege si care este rolul facturii proforme in cadrul acestui proces.
Diferenta dintre proforma si factura fiscala
Diferenta dintre factura proforma si factura fiscala consta in rolul si statutul legal pe care fiecare document il are in procesul de tranzactionare. Astfel, in timp ce factura proforma este o oferta preliminara care nu genereaza obligatii fiscale, factura fiscala este documentul legal care atesta tranzactia si din care decurg obligatii financiare si fiscale pentru ambele parti.
Factura proforma: - Este un document informativ, care prezinta o oferta detaliata de vanzare, incluzand preturile, cantitatile, conditiile de livrare si de plata pentru bunuri sau servicii.
- Nu are valoare contabila si nu genereaza obligatii fiscale. De aceea, proforma nu este folosita pentru a inregistra venituri sau pentru a deduce TVA.
- Reprezinta un fel de "pre-factura" si este folosita pentru a oferi claritate si transparenta in negocieri sau pentru a asigura acordul clientului inainte de emiterea facturii fiscale propriu-zise.
Spre deosebire de proforma,
factura fiscala: - Este un document legal, obligatoriu, care atesta transferul de proprietate sau prestarea unui serviciu si care genereaza obligatii fiscale.
- Odata emisa, trebuie inregistrata in contabilitatea vanzatorului si, daca este cazul, implica colectarea si plata TVA-ului catre stat.
- Obligativitatea emiterii facturii fiscale este prevazuta in Codul Fiscal, indiferent daca s-a emis sau nu o factura proforma inainte.
Termen emitere factura fiscala dupa proforma: cadru legal
Legislatia fiscala nu prevede un termen specific de emitere a facturii fiscale dupa proforma. Factura proforma are rol informativ cu privire la viitoarea factura, ea reprezinta o oferta sau o estimare, neavand valoare fiscala. Totusi, plata in avans in baza unor facturi proforme nu este interzisa si nici sanctionata de legislatia in vigoare, astfel se poate utiliza factura proforma si se poate efectua plata avand la baza acest document.
In ceea ce priveste factura fiscala, conform Codului Fiscal aceasta se emite la data livrarii bunurilor sau a prestarii serviciilor. Art. 319 prevede ca, in cazul livrarilor intracomunitare de bunuri, persoana impozabila are obligatia de a emite o factura cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei.
De asemenea, pentru alte operatiuni decat cele intracomunitare, persoana impozabila are obligatia de a emite o factura cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei, cu exceptia cazului in care factura a fost deja emisa. Acelasi lucru este valabil si in cazul avansurilor incasate, adica persoana impozabila trebuie sa emita o factura cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a incasat avansurile, cu exceptia cazului in care factura a fost deja emisa.
Emiterea si transmiterea E-facturii
Este important de mentionat faptul ca factura proforma NU se inregistreaza in contabilitate si NU se inregistreaza in sistemul
E-Factura. Factura electronica transmisa prin sistemul national E-factura este factura fiscala si reprezinta documentul justificativ in vederea deducerii cheltuielilor si a TVA.
Furnizorul va emite factura pentru livrarea bunurilor sau pentru avans in conformitate cu regulile prevazute la art. 319 din Codul fiscal si va incarca facturile in sistemul national E-factura, indiferent de momentul incasarii.
DE STIUT! Potrivit art.10 alin.(7) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania,
termenul-limita pentru transmiterea facturilor in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura este de 5 zile calendaristice de la data emiterii facturii, [...]. Cele 5 zile calendaristice de la data emiterii facturii se calculeaza pe zile calendaristice din ziua urmatoare celei in care a fost emisa factura si expira in cea de-a 5-a zi, indiferent ca aceasta este o zi lucratoare sau nelucratoare.
Exceptii de la emiterea facturii fiscale
Art. 319 alin 10 din Codul Fiscal prevede anumite exceptii de la emiterea facturii. Astfel, persoana impozabila este scutita de obligatia emiterii facturii pentru urmatoarele operatiuni, cu exceptia cazului in care beneficiarul solicita factura:
- livrarile de bunuri prin magazinele de comert cu amanuntul si prestarile de servicii catre populatie, pentru care este obligatorie emiterea de bonuri fiscale
- transportul persoanelor pe baza biletelor de calatorie sau abonamentelor, accesul pe baza de bilet la: spectacole, muzee, cinematografe, evenimente sportive, targuri, expozitii;
- livrarile de bunuri efectuate prin automatele comerciale, serviciile de parcari auto a caror contravaloare se incaseaza prin automate, servicii de reincarcare electronica a cartelelor telefonice preplatite.
- livrarile de energie electrica efectuate de prosumatori, persoane fizice, altele decat cele organizate conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 182/2016, catre furnizorii de energie electrica cu care respectivii prosumatori au incheiate contracte de furnizare a energiei electrice. Aceasta scutire se aplica doar daca centralele electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile pe care le detin au puterea electrica instalata de cel mult 27 kW pe loc de consum.
De la ce suma se emite factura fiscala
Este esential de mentionat faptul ca obligativitatea emiterii facturii fiscale se aplica pentru toate:
- livrarile de bunuri sau prestarile de servicii efectuate
- vanzarile la distanta efectuate de o persoana impozabila in Romania
- livrarile intracomunitare de bunuri
- avansurile incasate in legatura cu livrarile de bunuri sau prestarile de servicii
Pentru valori mai mici de 100 de euro, persoanele impozabile pot emite facturi fiscale in forma simplificata. Acestea nu contin toate
elementele obligatorii ale unei facturi fiscale obisnuite, insa are aceleasi efecte fiscale si juridice ca si factura in forma de baza.
Asadar, emiterea facturii fiscale nu este conditionata de factura proforma, insa termenul de emitere a facturii are legatura cu data livrarii bunurilor sau prestarii serviciilor. In cazul nerespectarii termenului de emitere factura fiscala conform Codului Fiscal, persoana impozabila poate fi sanctionata de autoritatile fiscale.