Articole despre Codul Fiscal

Impozitarea salariului in 2024: ce contributii sociale obligatorii datoreziVenituri impozabile 2024: care sunt acestea, cat este cota de impozitare si studii de cazImpozitul pe dividende in 2024: cat este, cum se calculeaza si cine il platesteAjustare TVA: ce este, care este procedura si studii de cazNorma de venit 2024: ce PFA-uri se incadreaza si ce reguli de impozitare se aplicaExigibilitate TVA: ce inseamna, cum se stabileste, intrebari frecvente si studii de cazImpozitul pe venitul din transferul proprietatilor imobiliare: tot ce trebuie stii Plafon TVA: Ghid pentru firme platitoare de TVAImpozitarea tichetelor de masa 2024: cota de impozitare, model calcul salariuImpozitare jocuri de noroc: Ghid complet privind veniturile din pariuri sportive, loto si alte jocuriRecuperarea pierderii fiscale in 2024: cum functioneaza si cum se calculeaza, cu exemple practiceVenituri neimpozabile: prevederile Codului Fiscal, exempleCheltuieli de protocol in afaceri: importanta, reglementari si practici eficienteObligativitate e-Factura: cine foloseste, cum se emite, intrebari si raspunsuriCotele de TVA in 2024: ce bunuri si servicii au cote reduseTaxarea inversa TVA: ce este, cand se aplica, studii de cazCheltuielile nedeductibile: ce sunt, regim fiscal, exempleDosarul fiscal: ce contine si cum obtii accesul la informatiile din dosarFactura fiscala: ce este, ce trebuie sa contina si model completat​Codul fiscal scutiri taxe si impozite locale: tot ce trebuie sa stiiCod de identificare fiscala: ce este CIF si de ce este necesarCertificat de inregistrare fiscala: ce este, cum il obtii si ce faci daca l-ai pierdutTVA la incasare: ce inseamna, conditii de eligibilitate, studii de cazVenituri din activitati independente: obligatii fiscale si studii de cazImpozit pe venit din alte surse: cota de impozitare, studii de cazCheltuielile deductibile: reglementari fiscale si sfaturi de la specialisti Impozit la vanzarea imobilului: Ghid practic pentru decizii informateImpozit pe venit: tot ce trebuie sa stiiImpozitul pe profit: mod de calcul, venituri neimpozabile si scutiri de impozitDeducerea personala: tot ce trebuie sa stiiMicrointreprindere: definitie, numar angajati si calcul impozit

Norma de venit 2024: ce PFA-uri se incadreaza si ce reguli de impozitare se aplica

Impozitarea pe baza normei de venit este un sistem simplificat de calcul al impozitului pe venit. Acest sistem ofera avantaje semnificative pentru anumite tipuri de activitati si poate reprezenta o optiune atractiva pentru PFA-urile care indeplinesc anumite criterii. In acest articol, vom explora ce este norma de venit, care PFA-uri se pot incadra in acest sistem si ce reguli de impozitare se aplica!

PFA norma de venit vs PFA in sistem real

In Romania, exista doua modalitati de impozitare a PFA-urilor, si anume: pe baza normei de venit sau in sistem real. Principala diferenta dintre cele doua consta in modul in care taxele si impozitele sunt calculate in raport cu veniturile anuale.

Ce este impozitarea in sistem real?

Impozitarea in sistem real se refera la determinarea impozitului datorat pe baza veniturilor si cheltuielilor efectiv realizate si inregistrate de contribuabil in cursul unei perioade fiscale. In acest sistem, veniturile impozabile sunt calculate prin deducerea cheltuielilor aferente obtinerii acestor venituri, conform reglementarilor fiscale in vigoare. Acest tip de impozitare se aplica, de obicei, persoanelor fizice autorizate (PFA), intreprinderilor individuale (II), familiale (IF) si altor categorii de profesii liberale, care tin contabilitatea in partida simpla sau dubla, dupa caz. 

Ce inseamna norma de venit?

Pentru anumite clase de activitati prevazute in Clasificarea Activitatilor din Economia Nationala (CAEN), titularul unui PFA/II/IF poate opta pentru un sistem forfetar de impozitare, numit norma de venit. ”Norma” este ceea ce estimeaza statul ca va fi venitul NET (venituri minus cheltuieli deductibile/partial deductibile), fara a interesa nivelul real al veniturilor.

Mai exact, daca pentru o anumita activitate prevazuta la norme de venituri statul prevede o norma de, sa spunem, 40.000 lei venit net, iar PFA/II/IF-ul incaseaza pe an 60.000 de lei, impozitul se calculeaza la 40.000 lei, nu la 60.000 de lei.

Cum se stabilesc activitatile cu norma de venit?

Nu toate PFA-urile se incadreaza  la norma de venit. Ministerul Finantelor Publice elaboreaza nomenclatorul activitatilor pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit, care se aproba prin ordin al ministrului finantelor publice, in conformitate cu activitatile din Clasificarea activitatilor din economia nationala - CAEN, aprobata prin ordin al presedintelui Institutului National de Statistica.

Mai departe, Directiile generale regionale ale finantelor publice, respectiv a municipiului Bucuresti au urmatoarele obligatii:
 
 • stabilirea nivelului normelor de venit;
 • publicarea acestora, anual, in cursul trimestrului IV al anului anterior celui in care urmeaza a se aplica, precum si a coeficientilor de corectie stabiliti prin consultarea consiliilor judetene/Consiliului General al Municipiului Bucuresti, dupa caz.
Coeficientii de corectie sunt stabiliti in functie de anumite criterii precum:
 
 • vadul comercial si clientela;
 • varsta contribuabililor;
 • timpul afectat desfasurarii activitatii;
 • starea de handicap sau de invaliditate a contribuabilului;
 • activitatea se desfasoara intr-un spatiu proprietate a contribuabilului sau inchiriat;
 • realizarea de lucrari, prestarea de servicii si obtinerea de produse cu material propriu sau al clientului;
 • folosirea de masini, dispozitive si scule, actionate manual sau de forta motrice;
 • caracterul sezonier al unor activitati; 
 • durata concediului legal de odihna;
 • desfasurarea activitatii cu salariati; 
 • contributia fiecarui asociat in cazul activitatii desfasurate in cadrul unei asocieri;
 • informatiile cuprinse in declaratia informativa depusa in scop de TVA potrivit prevederilor din Codul fiscal;
 • alte criterii specifice.

Care sunt activitatile independente care se incadreaza la norma de venit in 2024? 

Nomenclatorul cu activitatile si normele de venit valabile la nivel national in 2024 se gaseste pe site-ul ANAF.

Normele de venit sunt diferite in functie de judet.
 
Cartea Verde a Impozitului pe Venit si a Contributiilor 2024 contine informatii cruciale din sfera impozitului pe venit cu impact major la calculul taxelor din 2024.

Lucrarea detaliaza modificarile aduse de OUG nr. 115/2023 si Legea nr. 296/2023 din:
1. Sfera impozitului pe profit;
2. Regimul microintreprinderilor;
3. Impozitul pe venit;
4. Plafoanele de numerar;
5. Contributiile sociale CAS si CASS;
6. Salariile;
7. Gestionarea cheltuielilor si deducerilor fiscale pentru activitatile independente si profesiile liberale (sponsorizari, abonamente, case de marcat, redirectionarea a 3.5% din impozit, pierderi fiscale etc.);
8. Alte modificari semnificative, in materia obligatiilor de conformare fiscala.

Comanda ACUM  Cartea Verde a Impozitului pe Venit si a Contributiilor 2024!<<<

Stabilirea venitului net anual pe baza normelor de venit

Norma de venit pentru fiecare activitate desfasurata de contribuabil nu poate fi mai mica decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la momentul stabilirii
acesteia, inmultit cu 12.

In cazul in care un contribuabil desfasoara o activitate independenta, care genereaza venituri ca PFA/II/IF, pe perioade mai mici decat anul calendaristic, norma de venit aferenta acelei activitati se corecteaza astfel incat sa reflecte perioada de an calendaristic in care a fost desfasurata activitatea respectiva.

Daca un contribuabil desfasoara doua sau mai multe activitati care genereaza venituri comerciale, venitul net din aceste activitati se stabileste prin insumarea nivelului normelor de venit corespunzatoare fiecarei activitati.

In cazul in care un contribuabil desfasoara o activitate care se impoziteaza pe baza normelor de venit si o alta activitate independenta, venitul net anual se determina pe baza contabilitatii in partida simpla.

Contribuabilii care desfasoara activitati pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit au obligatia sa completeze numai partea din Registrul fiscal referitoare la incasari, potrivit reglementarilor contabile elaborate in acest scop.

Trecerea de la norma de venit la impozitare in sistem real

Pe langa conditia incadrarii in lista activitatilor prevazute de Ministerul Finantelor Publice, PFA-urile cu norma de venit nu pot avea un venit mai mare de 25.000 Euro. Daca se depaseste aceasta suma, PF-ul va trece la impozitare in sistem real.

Potrivit art. 69 din Codul Fiscal, contribuabilii pentru care venitul net se determina pe baza  de norme de venit si care in anul fiscal anterior au inregistrat un venit brut anual mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 25.000 Euro, incepand cu anul fiscal anul fiscal urmator, au obligatia determinarii venitului net anual in sistem real. 

Aceasta categorie de contribuabili are obligatia sa completeze corespunzator si sa depuna declaratia privind venitul estimat/norma de venit pana la data de 31 ianuarie inclusiv. Cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea echivalentului in lei al sumei de 25.000 euro este cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Nationala a Romaniei, la sfarsitul anului fiscal.

Intrebari frecvente privind PFA-urile cu norma de venit in 2024

Va prezentam in continuare rapsunsuri la doua dintre cele mai des intalnite intrebari cu privire la norma de venit.

Este obligatoriu sa optezi pentru norma de venit daca ai activitatile din Nomenclator?

Nu, nu este obligatoriu. Conform art. 69^1 din Codul Fiscal, contribuabilii care obtin venituri din activitati independente, impusi pe baza de norme de venit, au dreptul sa opteze pentru determinarea venitului net in sistem real. Totusi, daca PFA-ul estimeaza ca activitatea sa ii va aduce un venit net (”profit”) mai mare decat norma, atunci este avantajos sa opteze pentru norma de venit.

Optiunea de a determina venitul net in sistem real, pe baza datelor din contabilitate este obligatorie pentru contribuabil pe o perioada de 2 ani fiscali consecutivi si se considera reinnoita pentru o noua perioada daca contribuabilul nu solicita revenirea la sistemul anterior, prin completarea corespunzatoare a declaratiei privind venitul estimat/norma de venit si depunerea formularului la organul fiscal competent pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului urmator expirarii perioadei de 2 ani.

Care sunt regulile de impozitare pentru PFA-urile cu norma de venit in 2024?

Obligatiile fiscale pentru PFA/II/IF-urile impuse pe baza de norma de venit in 2024 sunt urmatoarele:
 
 • Impozitul pe venit = 10 % din norma de venit
 • Contributia la sanatate = 10% din norma de venit (chiar daca realizeaza venituri mult mai mari sau mult mai mici decat norma)
 • Contributia la pensii = in functie de norma de venit; 25% calculata plafonat la 12, respectiv 24 de salarii minime.
Conform art.148 din Codul Fiscal, baza de calcul al contributiei de asigurari sociale datorate de persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente o reprezinta venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decat:
 
 • nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 salarii minime brute pe tara inclusiv si 24 de salarii minime brute pe tara;
 • nivelul de 24 de salarii minime brute pe tara, in cazul veniturilor realizate cel putin egale cu 24 de salarii minime brute pe tara;
Cu alte cuvinte:
 
 • Daca veniturile nete anuale se incadreaza sub 12 salarii -  nu se datoreaza CAS 25%
 • Daca veniturile nete anuale sunt intre 12 si 24 salarii -  se datoreaza CAS 25% aplicat la plafonul de 12 salarii minime
 • Daca veniturile nete anuale sunt peste 24 de salarii -  se datoreaza CAS 25% aplicat la plafonul de 24 de salarii minime.