Regimul fiscal al microintreprinderilor | Ce declaratii depune o microintreprindere | Situatii financiare microintreprindere Microintreprinderile beneficiaza de un regim fiscal simplificat, insa trebuie sa respecte anumite obligatii declarative. In functie de activitatea desfasurata, de statutul privind TVA si de angajatii pe care ii are, o microintreprindere trebuie sa depuna declaratii periodice privind impozitul pe veniturile microintreprinderilor, contributiile salariale si alte obligatii fiscale specifice.
In acest articol, vom analiza principalele declaratii fiscale pe care o microintreprindere trebuie sa le depuna si termenele de raportare.
Microintreprinderile platesc impozit pe venit, iar cotele de impozitare sunt urmatoarele:
a) 1%, pentru microintreprinderile care realizeaza venituri care nu depasesc 60.000 euro inclusiv si care nu desfasoara activitatile prevazute la lit. b) pct. 2;
b) 3%, pentru microintreprinderile care:
1. realizeaza venituri peste 60.000 euro; sau
2. desfasoara activitati, principale sau secundare, corespunzatoare codurilor CAEN: 5821, 5829, 6201, 6209, 5510, 5520, 5530, 5590, 5610, 5621, 5629, 5630, 6910, 8621, 8622, 8623, 8690.
Formula de calcul a impozitului microintreprinderilor = (Venituri impozabile) x Cota aplicabila (de 1% sau 3%).
Depunerea corecta si la timp a declaratiilor este esentiala pentru evitarea amenzilor si pentru mentinerea unui statut fiscal corect.
Iata care sunt principalele declaratii pe care trebuie sa le depuna o microintreprindere:
Declaratia privind impozitul pe venitul microintreprinderilor
Declararea si plata impozitului pe venit se realizeaza pe baza declaratiei D100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat".
Termen depunere: Conform art. 56 din Codul Fiscal, calculul si plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor se efectueaza trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se calculeaza impozitul.
Daca in
D100 se declara date eronate privind impozitul pe venit, va trebui completata declaratia rectificativa D710. In cazul in care se corecteaza mai multe obligatii fiscale care se refera la aceeasi perioada de raportare, pentru fiecare obligatie se completeaza in acelasi formular cate un tabel generat cu ajutorul programului de asistenta. Pentru obligatii fiscale care privesc perioade diferite de raportare se va completa cate un formular pentru obligatiile fiscale aferente fiecarei perioade de raportare.
Declaratii privind TVA
In cazul in care microintreprinderea este platitoare de TVA, va depune urmatoarele declaratii:
1. D300 – Decont de TVA. Conform art.323 din Codul Fiscal, in decontul de taxa, persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA declara:
- TVA colectata din vanzari/prestari servicii
- TVA deductibila din achizitii
- Alte date si detalii conform modelului oficial stabilit de Ministerul Finantelor Publice (TVA de plata sau de recuperat, Informatii privind TVA neexigibila sau nedeductibila)
Termen depunere: Declaratia 300 se depune lunar, trimestrial, semestrial sau anual, in functie de perioada fiscala aplicabila fiecarui contribuabil.
2. D390 – Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare. Aceasta declaratie se depuine daca microintreprinderea realizeaza tranzactii cu parteneri din alte state membre ale Uniunii Europene.
IMPORTANT! Declaratia D 390 nu se depune pe zero. Aceasta se depune doar daca in cursul lunii respective agentul economic a inregistrat operatiuni intracomunitare!
Termen depunere: Declaratia 390 se depune lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a devenit exigibila taxa pentru operatiunile ce trebuie declarate. De asemenea, termenul de depunere al declaratiei 390 este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care bunurile au fost expediate sau transportate in regimul de stocuri la dispozitia clientului, sau in care au intervenit modificari ale informatiilor furnizate anterior.
3. D394 – Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national conform OPANAF 77/2022. In aceasta declaratie vor fi trecute toate operatiunile impozabile cu cota de 9% sau 19%, realizate pe teritoriul national, cu alte persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania, pentru care au fost emise facturi, inclusiv facturile emise pentru avansuri.
De asemenea, in D394 sunt declarate si operatiunile cu TVA nedeductibil (ex. cheltuieli de protocol). In cazul vanzarilor cu amanuntul in care inregistrarea in contabilitate se face pe baza raportului zilnic, daca au fost emise si facturi pentru o parte din tranzactii, aceste facturi vor trebui cuprinse in declaratie.
Termen depunere: Declaratia 394 se depune pana in data de 30 inclusiv a lunii urmatoare incheierii perioadei de raportare, declarate pentru depunerea decontului (luna, trimestrul etc.)
4. D406 (SAF-T). Declaratia 406 este fisierul electronic prin care se raporteaza toate tranzactiile financiare, facturi, plati si alte operatiuni contabile ale societatilor. Incepand cu 1 ianuarie 2025, si contribuabilii mici au obligatia de a depune SAF-T.
Termen de depunere: Lunar - pentru firmele care au TVA lunar si trimestrial - pentru firmele care au TVA trimestrial/semestrial/anual si neplatitorii de TVA
Declaratii privind impozitul pe salarii si contributiile sociale
Pentru angajatii sai, microintreprinderile vor trebui sa depuna declaratia D112 – Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate. Declaratia unica include informatii despre salariile platite angajatilor, contributiile sociale datorate (CAS, CASS), precum si impozitul pe venit retinut la sursa.
Termen de depunere: Conform art. 80 din Codul Fiscal, platitorii de salarii si de venituri asimilate salariilor au obligatia de a calcula si de a retine impozitul aferent veniturilor fiecarei luni la data efectuarii platii acestor venituri, precum si de a-l plati la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc aceste venituri. Ca EXCEPTIE, persoanele juridice platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor care, in anul anterior, au avut un numar mediu de pana la 3 salariati exclusiv vor declara impozitul pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se datoreaza.
Declaratii privind alte impozite si taxe
Alte declaratii obligatorii pentru microintreprinderi sunt:
- Declaratia 205 - Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile din investii, pe beneficiari de venit. Aceasta se completeaza in cazul in care au fost platite dividende.
- Declaratia 207 - Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa/impozitul suportat de platitorul de venit/veniturile scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti, conform OPANAF 179/2022. Aceasta declaratie se depune daca microintreprinderea plateste venituri catre nerezidenti.
In ceea ce priveste documentele contabile pe care trebuie sa le intocmeasca o microintreprindere, principala situatie financiara este Bilantul contabil anual.
Bilantul contabil este un document financiar esential, care sintetizeaza situatia economica a firmei intr-o anumita perioada. Acesta ofera informatii despre resursele disponibile, profitul obtinut, datoriile existente si alti indicatori relevanti. Bilantul contabil cuprinde trei elemente principale: activele, pasivele si capitalul propriu al firmei.
Conform legislatiei contabile in vigoare, toate persoanele juridice au obligatia de a intocmi si depune aceste situatii financiare anuale.
ATENTIE! Potrivit art. 52 din Codul fiscal, in cazul in care, in cursul unui an fiscal, o microintreprindere nu a depus in termen situatiile financiare anuale pentru exercitiul financiar precedent anului fiscal respectiv, daca avea aceasta obligatie potrivit legii, microintreprinderea datoreaza impozit pe profit incepand cu trimestrul in care nu mai este indeplinita conditia.
Sursa foto: Pexels.com