Veniturile asimilate salariilor nu sunt salarii in sensul tradițional, dar sunt tratate similar din punct de vedere fiscal, ceea ce poate avea implicatii semnificative atat pentru angajati, cat si pentru angajatori. In acest articol, vom explora ce sunt veniturile asimilate salariilor, cum sunt acestea impozitate si ce contributii sociale obligatorii se aplica, pentru a intelege mai bine impactul lor asupra fiscalitatii atat pentru angajatori, cat si pentru angajati.
Ce sunt veniturile asimilate salariilor
Veniturile asimilate salariilor reprezinta acele venituri care, desi nu sunt propriu-zis salarii, sunt tratate din punct de vedere fiscal in mod similar acestora si sunt supuse impozitarii si contributiilor sociale obligatorii.
Aceste venituri includ diverse tipuri de compensatii si beneficii acordate angajatilor in baza unui contract de munca sau a unui raport de serviciu.
Tipuri de venituri asimilate salariilor
Conform
art. 76 din Codul Fiscal, principalele tipuri de venituri considerate asimilate salariilor sunt:
- Indemnizatii pentru functii de conducere si administrare
- Remuneratia primita de directorii cu contract de mandat si de membrii directoratului de la societatile administrate in sistem dualist si ai consiliului de supraveghere
- Sume reprezentand participarea salariatilor la profit
- Indemnizatia de delegare si detasare si alte prestatii suplimentare primite de salariati in baza clauzei de mobilitate (in anumite limite)
- Indemnizatiile lunare platite conform legii de angajatori pe perioada de neconcurenta
- Sumele primite de la angajator pentru transport, cazare sau alte cheltuieli de natura similara
- Beneficiile in natura (masina de serviciu, locuinta de serviciu etc.)
- Abonamentele si costul convorbirilor telefonice, inclusiv cartelele telefonice, in scop personal;
- Permise de calatorie pe orice mijloace de transport
- Imprumuturi nerambursabile
- Prime de asigurare si servicii medicale
- Tichete de masa si tichete cadou, vouchere de vacanta
- Orice alte sume sau avantaje in bani ori in natura
Impozitul pentru veniturile asimilate salariilor
Veniturile asimilate salariilor sunt tratate din punct de vedere fiscal in mod similar cu veniturile din salarii. Astfel, conform art. 78 din Codul Fiscal, beneficiarii de venituri asimilate salariilor datoreaza un impozit lunar final de 10%, care se calculeaza si se retine la sursa de catre platitorii de venituri.
IMPORTANT! Ca exceptie, persoanele fizice care realizeaza in Romania venituri din salarii si asimilate salariilor in baza contractelor de munca incheiate cu angajatori nerezidenti fiscali romani nu intra sub incidenta acestei reguli. Acestora li se aplica prevederile art. 82 din Codul Fiscal, ceea ce inseamna ca obligatia de a declara si plati impozit lunar pe aceste venituri revine contribuabilului care obtine veniturile respective.
Calculul impozitului
Exista doua situatii pentru calculul impozitului pe veniturile asimilate salariilor, si anume:
1. La locul unde se afla functia de baza Cota de 10% se aplica asupra bazei de calcul determinata ca diferenta intre venitul net si urmatoarele:
- Deducerea personala acordata lunar
- Cotizatia sindicala platita lunar
- Contributii la fondurile de pensii facultative (max. 400 euro/an)
- Prime de asigurare voluntara de sanatate si abonamente medicale (max. 400 euro/an)
- Contravaloarea abonamentelor sportive (max. 100 euro/an)
2. Pentru veniturile obtinute in celelalte cazuri Cota de 10% se aplica asupra bazei de calcul determinata ca diferenta intre venitul brut si urmatoarele:
- Contributii sociale obligatorii aferente unei luni
- Contributia individuala la bugetul de stat (daca este cazul)
Contributii sociale obligatorii datorate pentru veniturile asimilate salariilor
Pentru veniturile asimilate salariilor, angajatul trebuie sa plateasca:
Contributia de asigurari sociale (CAS) (pensii). In 2025, cota de contributie CAS este de 25% din venitul brut pentru angajat. Pentru angajatii care lucreaza in conditii deosebite de munca (asa cum sunt prevazute in Legea nr. 263/2010 , CAS este de 4%, iar in cazul conditiilor speciale de munca - CAS este de 8%. Pentru angajatii din domeniile constructii, IT, industria alimentara si agricol nu mai exista facilitatile fiscale privind plata CAS, acestea fiind eliminate prin OUG 156/2024.
Contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS). Contributia pentru sanatate a persoanelor care obtin venituri asimilate salariilor este de 10% din venitul brut al angajatului.
Pe langa CAS si CASS, se mai plateste si
Contributia asiguratorie pentru munca (CAM). Aceasta este suportata de angajator si are o cota de 2.25% din veniturile brute ale angajatului. Contributia acopera riscuri precum accidentele de munca, somajul si alte beneficii sociale.
Deduceri personale si alte facilitati fiscale
In Romania, veniturile asimilate salariilor pot beneficia de anumite deduceri si facilitati fiscale, similare celor aplicabile salariilor. Iata principalele deduceri si facilitati:
1. Deducerea personala Deducerea personala reprezinta o facilitate fiscala acordata angajatilor din Romania, prin care se diminueaza venitul impozabil, reducand astfel impozitul pe venit datorat. Deducerea personala este aplicabila doar angajatilor cu venituri salariale brute lunare de pana la un anumit prag si variaza in functie de venitul realizat si de numarul persoanelor aflate in intretinerea angajatului (sot, sotie, copii, alte persoane).
2. Scutirea de impozit pe venit si contributii sociale a sumei de 300 lei/luna. Incepand cu data de 1 ianuarie 2025, pentru salariatii cu CIM cu norma intreaga, la locul unde se afla functia de baza, nu se datoreaza impozit pe venit si nu se cuprinde in baza lunara de calcul al contributiilor sociale obligatorii suma de 300 lei/luna, reprezentand venituri din salarii si asimilate salariilor, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
- nivelul salariului de baza brut lunar stabilit potrivit contractului individual de munca, fara a include sporuri si alte adaosuri, este egal cu nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata stabilit prin act normativ, in vigoare in luna careia ii sunt aferente veniturile;
- venitul brut realizat din salarii si asimilate salariilor, astfel cum este definit la art. 76 alin. (1)-(3) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, fara a include contravaloarea tichetelor de masa, voucherelor de vacanta, respectiv indemnizatia de hrana, dupa caz, acordate potrivit legii, in baza aceluiasi contract individual de munca, pentru aceeasi luna, nu depaseste nivelul de 4.300 lei inclusiv.
Data intrarii in vigoare: se aplica veniturilor aferente lunilor ianuarie - decembrie 2025 inclusiv!
3. Deducerea pentru abonamente sportive Cheltuielile platite pentru abonamentele sportive ale angajatilor sunt deductibile in limita a 100 de euro pe an, daca aceste activitati sunt furnizate de societati incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313. Limita echivalentului in euro a cheltuielilor deductibile limitat se transforma in lei la cursul mediu comunicat de Banca Nationala a Romaniei pentru anul in care s-a efectuat plata.
4. Contributii la fonduri de pensii facultative (Pilonul III) Contributiile la fondurile de pensii facultative (Pilonul III) sunt deductibile din baza de calcul a impozitului pe venit, in limita a 400 de euro pe an.
5. Deducerea pentru abonamente medicale private Angajatii pot beneficia de o deducere pentru contributiile platite pentru abonamentele medicale private, in limita a 400 de euro pe an, daca aceste contributii sunt achitate de angajat.