In situatia in care un pensionar doreste sa revina pe piata muncii este important sa stie ce obligatii fiscale are la stat. In acest articol vom analiza in ce conditii este posibil ca pensia sa fie cumulata cu salariul si ce taxe plateste un pensionar salariat!
Pensionarii pot fi si salariati: ce prevede legea?
Art. 105 din Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, prevede faptul ca pensionarii pot cumula pensia cu venituri dintr-o activitate pentru care se datoreaza contributii de asigurari sociale, potrivit Codului fiscal, cu exceptia:
- sotului supravietuitor beneficiar al unei pensii de urmas care realizeaza venituri lunare mai mari decat salariul minim brut pe tara garantat in plata;
- pensionarului, beneficiar al unei pensii anticipate, care realizeaza venituri lunare
Este insa, important de facut doua precizari:
- Persoanele care indeplinesc varsta de pensionare, dar au sub 70 de ani pot alege intre a iesi la pensie pentru limita de varsta si a-si continua prelungi contractul de munca la acelasi angajator, pana la implinirea varstei de 70 ani, cu acordul angajatorului.
- Pensionarii peste 70 de ani au dreptul sa continue sa lucreze sau sa se angajeze fara nicio restrictie, iar in acest caz pensia se va cumula cu veniturile salariale. In cazul in care realizeaza venituri salariale, pensionarii datoreaza contributiile sociale obligatorii (CASS si CAS) si impozitul pe venit.
Impozitul pe venit: Cum se calculeaza pentru pensionarii salariati
Conform art. 100-101 din Codul Fiscal,
impozitul pe veniturile din pensii se calculeaza prin aplicarea cotei de impunere de 10% asupra venitului impozabil lunar din pensii.
Venitul impozabil se determina prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei si, dupa caz, a contributiei de asigurari sociale de sanatate datorata.
Cu alte cuvinte, pensiile sub 2.000 de lei sunt scutite de impozit. Pentru pensiile mai mari de 2.000 de lei, pentru partea ce depaseste acest prag (dupa ce s-a scazut si contributia la sanatate) se aplica impozitul de 10%.
In cazul in care pensionarul este si salariat, acesta va datora impozitul pe salarii si contributiile sociale aferente veniturilor din salarii.
Contributiile sociale obligatorii pentru pensionarii salariati
Pentru veniturile din pensii, potrivit articolului 157^3 din Codul fiscal, pensionarii datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) doar pentru suma din pensie care depaseste 4.000 de lei lunar. In acest caz, valoarea CASS este de 10% din suma ce depaseste pragul mentionat.
Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP), prin intermediul caselor teritoriale de pensii, are responsabilitatea de a calcula si retine la sursa contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) pentru veniturile din pensiile ce depasesc 4.000 de lei.
Separat, pentru veniturile din salarii, pensionarii vor avea de platit aceleasi
contributii sociale obligatorii ca orice salariat, si anume CAS (25%) si CASS (10%). Pentru angajatii din agricultura, constructii si IT sunt anumite facilitati fiscale, si anume, acestia vor plati un CAS mai mic, de 21,25%.
Intrebari frecvente privind taxele platite de un pensionar angajat
Va prezentam mai jos doua intrebari frecvente despre tratamentul fiscal al unui pensionar angajat.
Exista facilitati fiscale pentru pensionarii salariati?
In prezent, cadrul legislativ nu prevede niciun fel de facilitati fiscale pentru pensionarii angajati sau pentru angajatorii lor, iar salariatul pensionar este supus acelorasi obligatii fiscale ca oricare alt salariat. Pensionarii salariati nu au posibilitatea de a renunta la plata contributiilor sociale precum CAS, indiferent de contractul individual de munca incheiat.
Pentru pensionarii salariati se recalculeaza pensia?
Pensionarul pentru limita de varsta care, dupa data inscrierii la pensie, realizeaza stagiu de cotizare, poate solicita recalcularea pensiei.
Studiu de caz pensionar salariat
Va prezentam mai jos un studiu de caz relevant in ceea ce priveste taxele datorate de pensionarii salariati. In speta data este vorba de un salariat pensionar M.A.I. , iar raspunsul este oferit de specialistii de la
portalcodulfiscal.ro.
Suprataxarea contract de munca part time salariat pensionar M.A.I.
INTREBARE: Pentru salariatul cu norma partiala, salariat care este pensionar M.A.I., se calculeaza contributii salariale la nivelul salariului minim sau la nivelul venitului salarial realizat (care este mai mic decat salariul minim pe economie?
SOLUTIE FISCAL – CONTABILA aplicabila conform legislatiei in vigoare la data de 18 Nov 2024 Conform legislatiei actuale din Romania, pentru un salariat cu norma partiala care este pensionar M.A.I. si obtine un venit salarial mai mic decat salariul minim pe economie, se calculeaza contributiile salariale in functie de urmatoarele prevederi din Codul fiscal:
1. Contributia la asigurarile sociale (CAS) Conform art. 146 alin. (5.6) din Codul fiscal, contributia de asigurari sociale pentru un salariat cu norma partiala nu poate fi mai mica decat nivelul contributiei calculate asupra salariului de baza minim brut pe tara, corespunzator numarului de zile lucratoare din luna in care contractul a fost activ.
Exceptie: Potrivit art. 146 alin. (5.7) lit. d), aceasta prevedere nu se aplica pensionarilor pentru limita de varsta din sistemul public de pensii. Totusi, aceasta exceptie nu include pensionarii care beneficiaza de pensii speciale.
2. Contributia la asigurarile sociale de sanatate (CASS) Potrivit art. 168 alin. (6.1), prevederile de la art. 146 alin. (5.6) - (5.9) se aplica si contributiei CASS. Prin urmare, contributia CASS se va calcula tot la nivelul salariului minim brut pe tara, in lipsa unei exceptii aplicabile pensionarilor M.A.I.
Concluzie: Pentru un salariat cu norma partiala care este pensionar M.A.I. si obtine un venit salarial mai mic decat salariul minim pe economie:
- Contributiile CAS si CASS se vor calcula la nivelul salariului minim brut pe tara, conform prevederilor Codului fiscal.
- Pensionarii M.A.I. nu beneficiaza de exceptia prevazuta la art. 146 alin. (5.7) lit. d), deoarece aceasta exceptie se aplica doar pensionarilor pentru limita de varsta din sistemul public de pensii, fara pensii speciale.
Pensionarii M.A.I. beneficiaza de pensii de serviciu speciale, reglementate prin legi/statute speciale (de exemplu, Legea 223/2015 privind pensiile militare de stat). Din acest motiv, acestia nu intra sub incidenta scutirii prevazute la art. 146 alin. (5.7) lit. d). Astfel, contributiile salariale pentru acesti salariati se calculeaza la nivelul salariului minim brut pe tara.
Temei legal Legea 227/2015 prividn Codul fiscal
Art. 146. - Stabilirea si plata contributiilor de asigurari sociale
(5.6) Contributia de asigurari sociale datorata de catre persoanele fizice care obtin venituri din salarii sau asimilate salariilor, in baza unui contract individual de munca cu norma intreaga sau cu timp partial, calculata potrivit alin. (5), nu poate fi mai mica decat nivelul contributiei de asigurari sociale calculate prin aplicarea cotei prevazute la art. 138 lit. a), art. 1381 alin. (1) si (2), art. 1382 alin. (1), art. 1384 alin. (1) sau art. 1385 alin. (1), dupa caz, asupra salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ.
(5.7) Prevederile alin. (5.6) nu se aplica in cazul persoanelor fizice aflate in una dintre urmatoarele situatii:
a) sunt elevi sau studenti, cu varsta pana la 26 de ani, aflati intr-o forma de scolarizare;
b) sunt ucenici, potrivit legii, in varsta de pana la 18 ani;
c) sunt persoane cu dizabilitati sau alte categorii de persoane carora prin lege li se recunoaste posibilitatea de a lucra mai putin de 8 ore pe zi;
d) au calitatea de pensionari pentru limita de varsta in sistemul public de pensii, cu exceptia pensionarilor pentru limita de varsta care beneficiaza de pensii de serviciu in baza unor legi/statute speciale, precum si a celor care cumuleaza pensia pentru limita de varsta din sistemul public de pensii cu pensia stabilita in unul dintre sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii;
e) realizeaza in cursul aceleiasi luni venituri din salarii sau asimilate salariilor in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu salariul de baza minim brut pe tara.
Art. 168. - Stabilirea si plata contributiei de asigurari sociale de sanatate
(6.1) Prevederile art. 146 alin. (5.6) - (5.9) se aplica in mod corespunzator.