Radierea unei firme este un proces important care marcheaza sfarsitul existentei juridice a unei entitati comerciale. Indiferent de forma juridica (SRL, PFA sau altele), este esential sa se respecte toate etapele legale si sa se indeplineasca toate obligatiile fiscale si declarative. O radiere corecta protejeaza proprietarii de probleme juridice viitoare si mentine integritatea sistemului de inregistrare a companiilor. In acest articol vom discuta in detaliu despre ce presupune radierea unei firme, prevederile legale ce trebuie respectate si alte informatii importante cu privire la acest proces complex.
Ce inseamna radierea unei firme
Radierea unei firme reprezinta procesul legal prin care o entitate juridica este eliminata din Registrul Comertului si inceteaza sa mai existe ca persoana juridica. Acest proces are consecinte importante atat pentru proprietarii firmei, cat si pentru terti.
O radiere efectuata conform legii asigura inchiderea corespunzatoare a tuturor obligatiilor fiscale si legale ale companiei, protejand astfel proprietarii de potentiale probleme juridice viitoare. De asemenea, radierea corecta mentine integritatea sistemului de inregistrare a companiilor si ofera claritate in mediul de afaceri.
Motive pentru radierea unei firme
Radierea unei firme poate fi solicitata de partile interesate, incluzand asociatii si Oficiul National al Registrului Comertului. In cazul in care o societate sau un PFA nu mai doreste sa exercite o activitate comerciala, asociatii pot sa porneasca procesul de dizolvare si lichidare voluntara.
Cauzele care pot conduce la dizolvarea unei societati sunt diverse si includ:
- Decizia voluntara a asociatilor de a inceta activitatea
- Expirarea duratei de functionare stabilita prin Actul Constitutiv
- Imposibilitatea sau indeplinirea obiectului de activitate
- Declararea nulitatii societatii
- Hotararea tribunalului, la solicitarea unui asociat, bazata pe motive intemeiate (de exemplu, conflicte grave intre asociati care obstructioneaza functionarea societatii)
- Intrarea in procedura de faliment
- Pentru PFA, motivele pot fi: Riscul de incapacitate de plata (in cazul in care PFA-ul intampina dificultati financiare severe) , decesul titularului PFA, vointa titularului PFA
- Alte situatii prevazute de legislatie sau de actul constitutiv
Radiere SRL. PFA. II. IF! - Ghid esential pentru conformitate legala Lucrarea descrie in detaliu procedura complexa a radierii unui SRL/PFA, conform ultimelor modificari fiscale! DE asemenea, contine exemple
concrete intalnite in mediul de afaceri.
Comandati ACUM Radiere SRL. PFA. II. IF>>> Radiere SRL (Societate cu Raspundere Limitata)
Incetarea existentei unei societati implica, de regula, parcurgerea a trei faze esentiale:
1. Dizolvarea. Aceasta presupune sistarea activitatii normale a companiei si pregatirea pentru lichidarea acesteia. In aceasta faza, se iau masuri pentru a incheia operatiunile curente si a organiza tranzitia catre lichidare.
IMPORTANT! Conform Legii 296/2023, lista societatilor pentru care ONRC urmeaza sa formuleze actiuni de dizolvare se afiseaza in Buletinul electronic al registrului comertului, cu cel putin 60 de zile calendaristice inainte si se transmite Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. In termen de 45 de zile calendaristice de la data afisarii/primirii listei, ANAF, precum si orice alt creditor comunica ONRC societatile care inregistreaza obligatii bugetare restante si/sau la care este in curs de desfasurare o actiune de control fiscal ori alte creante neachitate, caz in care se amana initierea actiunii de dizolvare, pana la stingerea acestora, dupa caz, respectiv pana la finalizarea actiunii de control fiscal.
2. Lichidarea. Aceasta etapa include operatiunile necesare pentru transformarea activelor in disponibilitati banesti, plata datoriilor si impartirea sumelor ramase intre asociati, daca este cazul.
DE STIUT! In cazul lichidarii voluntare a SRL-ului, dizolvarea si lichidarea au loc simultan, deoarece asociatii s-au inteles asupra modului de impartire a bunurilor ramase in urma lichidarii firmei, fara a fi necesara interventia unui lichidator. Se platesc toate datoriile catre toti creditorii, inclusiv catre ANAF. In aceasta etapa are loc depunerea si publicarea hotararii AGA in Monitorul Oficial al Romaniei cu privire la lichidare.
3. Radierea. Aceasta este ultima faza si implica incetarea personalitatii juridice a entitatii, marcand sfarsitul formal al existentei acesteia in evidentele legale si fiscale.
Citeste si:
Inactivitate fiscala: ce este, cand apare, consecinte si studii de caz Acte necesare pentru radiere SRL
Dupa expirarea termenului de 60 zile de la data publicarii situatiei financiare de lichidare si de repartizare a activului pe pagina de internet a ONRC sau in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a, se poate solicita radierea SRL-ului.
Cererea de radiere se depune la ONRC si trebuie sa fie insotita de urmatoarele documente:
- AGA dizolvare lichidare simultana cerere mentiune delegatie
- Certificatul de inregistrare
- Situatia financiara de lichidare S1039
- Hotararea de repartizare a activelor
- Certificat de la Administratia Financiara din care rezulta ca societatea nu are datorii la bugetul de stat si la contributiile sociale
- Imputernicirea persoanei care depune mentiunea, daca este cazul
- Dovada achitarii taxelor.
Toate operatiunile contabile de lichidare (vanzarea stocurilor, casarea stocurilor, plata datoriilor, incasarea creantelor sau renuntarea la ele, distribuirea patrimoniului catre asociat etc.) si de partaj vor fi cuprinse in Raportul de lichidare. Daca la momentul lichidarii societatea inregistreaza profit il va declara si plati catre stat in mod obisnuit.
In timpul lichidarii se vor depune toate declaratiile din vectorul fiscal.
Etapa de radiere, initiata la minim 30 de zile de la finalizarea primei etape la ONRC, va avea ca efect radierea societatii din evidentele Registrului Comertului. In perioada celor 30 de zile orice creditor, inclusiv ANAF isi poate exercita dreptul de opozitie cu privire la dizolvarea societatii.
Radierea PFA (Persoana Fizica Autorizata)
Exista doua moduri principale de a radia un PFA: voluntar si involuntar.
Radierea voluntara implica solicitarea fondatorului de a inchide PFA-ul, cu conditia sa nu existe datorii restante. Este calea recomandata, deoarece fondatorul poate controla procesul si se poate asigura ca toate aspectele financiare sunt in ordine.
Radierea involuntara, care poate fi initiata de o terta parte si apare de obicei atunci cand PFA-ul a fost neglijat, iar termenul pentru radierea voluntara a fost depasit. Cauzele pot fi aceleasi ca la radierea voluntara, dar implicatiile pot fi mai grave, inclusiv atragerea raspunderii legale personale a fondatorului.
Procedura de radiere PFA
Radierea unei PFA implica parcurgerea a 2 etape, si anume:
1. Inaintarea dosarului la Registrul Comertului . Dosarul trebuie sa includa cererea fondatorului de radiere voluntara si, ideal, dovada ca PFA-ul nu are datorii restante.
2. Depunerea documentatie de radiere la ANAF. Aceasta este ultima etapa oficiala de radiere PFA
Acte necesare pentru radierea PFA la ONRC
Pentru intocmirea dosarului de radiere PFA la ONRC sunt necesare urmatoarele documente:
- Cererea de radiere (formular tip). Cererea de radiere, insotita de copia certificata pentru conformitate cu originalul a actelor doveditoare, dupa caz, se depune la oficiul registrului comertului de pe langa tribunalul unde isi are sediul profesional, de catre orice persoana interesata.
- Documentul care atesta motivul radierii
- Dovada privind imputernicirea persoanei desemnate sa indeplineasca formalitatile legale (original), daca este cazul.
Radierea din registrul comertului a PFA se face in baza rezolutiei motivate a registratorului.
Termenul de eliberare a certificatului de radiere este de 3 zile lucratoare, calculat de la data inregistrarii cererii sau, dupa caz, de la data completarii cererii cu documentele solicitate.
Acte necesare pentru radiere PFA la ANAF
Persoanele sau entitatile inregistrate fiscal trebuie sa solicite radierea inregistrarii fiscale, prin depunerea unei
declaratii de radiere la ANAF.
Declaratia se depune in termen de 30 de zile de la incetarea calitatii de subiect de drept fiscal si trebuie insotita de certificatul de inregistrare fiscala in vederea anularii acestuia.
Dupa obtinerea certificatului de radiere se va depune si
formularul 700 in care se vor completa date cu privire la starea contribuabilului.
Din punct de vedere al Declaratiei unice, potrivit art. 120 alin. (5) din Codul fiscal, contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente si care in cursul anului fiscal isi inceteaza activitatea, au obligatia de a depune la organul fiscal competent declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.
Declaratia unica se depune in termen de maxim 30 de zile de la data rezolutiei de radiere eliberata de ONRC.
Intrebari frecvente privind radierea unei firme
Va prezentam mai jos raspunsurile la doua dintre cele mai frecvente intrebari cu privire la radierea unei firme!
Ce se intampla cu stocul de marfa in cazul radierii unui PFA?
In cazul radierii unui PFA, trebuie sa se procedeze la inventarierea elementele de natura activelor si datoriilor care contribuie la desfasurarea activitatii persoanei fizice autorizate. Daca prin inventariere au fost identificate, marfuri cu termen de valabilitate depasit sau care nu mai corespund din punct de vedere calitativ, se va proceda la calculul scazamintelor, perisabilitatilor, pierderilor rezultate din manipulare/depozitare, in functie de natura marfurilor inventariate si cu respectarea legislatiei in materie;
Bunurile aflate in patrimoniul afectat activitatii desfasurare de PFA, la incetarea activitatii, pot sa fie vandute sau pot sa fie transferate spre o alta afacere. Daca astfel de masuri nu sunt intreprinse, atunci bunurile vor fi transferate din patrimoniul afectat afacerii in patrimoniul personal al contribuabilului;
Contravaloarea acestor bunuri evaluate la preturile practicate pe piata sau stabilite prin expertiza tehnica va fi cuprinsa in venitul brut al afacerii; prin urmare contravaloarea acestora va fi cuprinsa si in venitul net impozabil si va conduce la impozit pe venit de plata. In plus, in functie de cuantumul veniturilor totale realizate de contribuabil, contravaloarea acestor bunuri poate aduce modificari in ceea ce priveste obligatia contribuabilului de a plati CAS si CASS (prin posibila modificare a raportului dintre total venit net realizat si contravaloarea a 12 salarii minime brute pe tara);
Pentru bunurile transferate in patrimoniul personal al contribuabilului se va proceda de asemenea la ajustarea taxei pe valoare adaugata deductibila aferenta acestora.
Ce obligatii au asociatii care obtin venituri din lichidarea societatii?
Veniturile din lichidarea unei persoane juridice sunt considerate venituri din investitii, conform art. 91 lit. e) din Codul fiscal.
Potrivit art. 97 alin. (5) din Codul fiscal, venitul impozabil obtinut din lichidarea unei persoane juridice de catre actionari/asociati persoane fizice sau din reducerea capitalului social, potrivit legii, care nu reprezinta distributii in bani sau in natura ca urmare a restituirii cotei-parti din aporturi se impun cu o cota de 10%, impozitul fiind final.
Obligatia calcularii, retinerii si platii impozitului revine persoanei juridice. Impozitul calculat si retinut la sursa in cazul lichidarii persoanei juridice se plateste pana la data depunerii situatiei financiare finale la oficiul registrului comertului, intocmita de lichidatori, respectiv pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care a fost distribuit venitul reprezentand reducerea capitalului social.
Astfel, in ceea ce priveste impozitul, acesta este un impozit cu retinere la sursa, deci persoana fizica nu are obligatia sa depuna Declaratia unica pentru impozit.
Potrivit art. 155 alin. (1) lit. g) din Codul fiscal, veniturile din investitii (inclusiv cele din lichidare) intra in baza de calcul a CASS.
Nu se datoreaza CAS pentru aceste venituri conform art. 137 alin. (1) din Codul fiscal.
Astfel, persoana fizica datoreaza CASS pentru anul 2024 si trebuie sa depuna declaratia unica completand corespunzator sectiunea de CASS.