Impozitarea pensiilor reprezinta un aspect crucial al sistemului fiscal, avand un impact semnificativ asupra veniturilor pensionarilor. In acest articol, vom analiza care sunt reglementarile legislative cu privire la impozitarea pensiilor in 2024, inclusiv cat este cota de impozitare si cum se calculeaza impozitul, atat pentru pensiile din tara, cat si din strainatate!
Ce sunt veniturile din pensii?
Veniturile din pensii reprezinta sumele de bani pe care o persoana le primeste periodic dupa ce se pensioneaza, ca urmare a contributiilor sale platite pe parcursul vietii active la un sistem de asigurari sociale, public sau privat. Asadar, veniturile din pensii includ atat pensia de la stat, cat si pensiile facultative.
Conform prevederilor Codului Fiscal, veniturile din pensii sunt supuse impozitarii, in conditiile stabilite de legislatia in vigoare.
Cat este impozitul pe veniturile din pensii in 2024?
Impozitul pe veniturile din pensii in 2024 se calculeaza prin aplicarea cotei de impunere de 10% asupra venitului impozabil lunar din pensii.
Cum se stabileste venitul impozabil lunar din pensii?
Modul de stabilire a venitului impozabil din pensii este reglementat de art. 100-101 din Codul Fiscal. Astfel, venitul impozabil din pensii se stabileste prin deducerea din suma totala a contributiei individuale de asigurari sociale de sanatate, datorate, dupa caz, potrivit legii in vigoare in perioada careia ii sunt aferente, si a sumei neimpozabile lunare, stabilite potrivit legislatiei in vigoare la data platii. In 2024, suma neimpozabila lunara este de 2.000 lei .
Cu alte cuvinte, toate pensiile care depasesc pragul de 2.000 lei se impoziteaza prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului impozabil.
ATENTIE! 1. Pentru pensiile care au atat componenta contributiva, cat si componenta necontributiva, calculul pensiilor in 2024 se realizeaza astfel:
Din valoarea totala se deduce plafonul neimpozabil, iar apoi pentru partea contributiva se aplica cota de impunere de 10% si pentru partea necontributiva se aplica progresiv urmatoarele cote de impunere:
- 10%, pentru partea mai mica decat nivelul castigului salarial mediu net sau egala cu acesta;
- 15%, pentru partea cuprinsa intre nivelul castigului salarial mediu net si nivelul castigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat sau egala cu acesta;
- 20%, pentru partea ce depaseste nivelul castigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat;
2. Din pensiile care au doar componenta necontributiva, se deduce plafonul de venit neimpozabil lunar de 2.000 de lei, apoi se aplica progresiv cotele de impunere de 10%, 15% si 20% mentionate mai sus.
Pensiile cu componenta necontributiva sunt sumele primite de pensionari care nu depind de contributiile anterioare la un sistem de asigurari sociale. Acest tip de venit poate include pensii sociale minime sau ajutoare financiare destinate persoanelor cu venituri mici, care nu au contribuit suficient pentru a beneficia de o pensie standard.
DE STIUT! Contribuabilii pot decide
redirectionarea sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul pe venit datorat pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private, potrivit legii.
Noua lege a pensiilor - Ghid practic care contine toate aspectele relevante privind pensionarea! Lucrarea contine detalii importante despre:
- ce tipuri de pensie exista
- care sunt modalitatile si conditiile de pensionare
- ce acte trebuie sa contina dosarul de pensionare
- cum se calculeaza cuantumul pensiei
- cum inceteaza contractul individual de munca
- posibilitati de continuare a raporturilor de munca
- modalitati de cumulare a pensiei cu alte venituri etc.
Comanda ACUM Noua lege a pensiilor >>> Cine are obligatia de a plati impozitul pe pensii?
Orice platitor de venituri din pensii are obligatia de a calcula lunar impozitul aferent acestui venit, de a-l retine si de a-l plati la bugetul de stat.
Impozitul calculat se retine la data efectuarii platii pensiei si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentrucare se face plata pensiei.
In cazul unei pensii care nu este platita lunar, impozitul ce trebuie retinut se stabileste prin impartirea pensiei platite la fiecare din lunile carora le este aferenta pensia.
CASS pentru veniturile din pensii in 2024
Conform art. 157^3 din Codul fiscal, CNPP, prin casele teritoriale de pensii, are obligatia de a calcula si de a retine la sursa contributia de asigurari sociale de sanatate datorata de persoanele fizice care realizeaza venituri din pensii, pentru partea care depaseste suma lunara de 4.000 de lei.
Calculul CASS pentru pensii in 2024 se realizeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei lunare de calcul reprezentata de partea ce depaseste suma lunara de 4.000 de lei, pentru fiecare drept de pensie.
Declararea contributiei CASS aferenta veniturilor din pensii se face lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc aceste venituri, prin depunerea Declaratiei 112.
Potrivit O.U.G. nr. 130/2021, calculul si retinerea la sursa a CASS aferenta venitului din pensii, precum si declararea lunara a acestei contributii se vor face cu veniturile realizate incepand cu 1 ianuarie 2022.
Impozitare pensii din strainatate
Impozitarea pensiilor din strainatate realizeaza in acealsi mod ca si pensiile primite din Romania.
Valoarea lunara de 2.000 lei este neimpozabila, cota de impozitare de 10% aplicandu-se la suma ce depaseste acest prag.
Pensiile primite din strainatate, pentru care Romania are drept de impunere, se declara anual in Declaratia Unica (formular 212) care se depune la organul fiscal de domiciliu pana cel tarziu in data de 25 mai a anului urmator celui de obtinere a veniturilor, data pana la care trebuie platit si impozitul.
Pentru pensiile pentru care s-a platit impozit in strainatate, se mai plateste si in Romania?
In functie de metoda de evitare a dublei impuneri din conventiile incheiate in acest scop de Romania cu statele de unde provine pensia, in baza documentelor justificative, exista doua posibilitati:
- pensia este scutita de la plata impozitului in Romania (metoda scutirii) sau
- impozitul datorat in Romania este diminuat cu impozitul platit in strainatate pentru acelasi venit si pentruaceeasi perioada impozabila (metoda creditului fiscal).
Pentru pensiile din strainatate se datoreaza contributii sociale?
Pentru veniturile din pensii realizate incepand cu 1 ianuarie 2022 se datoreaza CASS in cota de 10%p entru partea ce depaseste suma lunara de 4.000 lei, pentru fiecare drept de pensie. In schimb, nu se datoreaza contributia de asigurari sociale (CAS).