NoulCodFiscal.ro
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Cota unica de impozit pe venit, inclusiv pe veniturile din investitii, este de 10%.
ATENTIE!
Incepand cu 01 ianuarie 2025, prin OUG nr. 146/2024 s-a modificat art. 97 alin. 7 din Codul Fiscal referitor la impozitul pe dividende. Acesta s-a majorat de la 8% la 10%, aplicat asupra dividendului brut platit. Obligatia calcularii si retinerii impozitului pe veniturile sub forma de dividende revine persoanelor juridice, odata cu plata dividendelor/sumelor reprezentand castigul obtinut ca urmare a detinerii de titluri de participare de catre actionari/asociati/ investitori.
Singura exceptie de la cota de 10% se inregistreaza la impozitul pe castigurile obtinute din transferul titlurilor de valoare si operatiuni cu instrumente financiare derivate. Acesta se calculeaza prin aplicarea unei cote de 1% sau 3%, astfel:
Citeste si: Impozitul pe dividende: cat este, cum se calculeaza si cine il plateste
Iata care sunt principalele reguli stabilite prin reglementarile Codului Fiscal cu privire la obligatia calcularii, retinerii si platii impozitului pe investitii:
1. Pentru veniturile din dobanzi - impozitul se calculeaza si se retine la sursa, de catre platitorii de astfel de venituri.
Impozitul se plateste la momentul inregistrarii in contul curent sau in contul de depozit al titularului sau la momentul rascumpararii, in cazul unor instrumente de economisire.
Plata impozitului se face lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare inregistrarii/rascumpararii in cont. Impozitul datorat se plateste integral la bugetul de stat.
Pentru dobanzile platite de societatea emitenta a valorilor mobiliare imprumutate, calculul si retinerea impozitului se efectueaza de platitorul de venit la data la care acestea sunt platite. Termenul de plata al impozitului este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care au fost platite contribuabilului indreptatit.
2. Pentru venitul impozabil obtinut din lichidarea unei persoane juridice de catre actionari/asociati persoane fizice sau din reducerea capitalului social, obligatia retinerii si platii impozitului revine persoanei juridice.
Impozitul se plateste pana la data depunerii situatiei financiare finale la oficiul registrului comertului, intocmita de lichidatori, respectiv pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care a fost distribuit venitul reprezentand reducerea capitalului social.
3. Pentru veniturile din dividende – impozitul se calculeaza si se retine la sursa, de catre persoanele juridice, odata cu plata dividendelor catre actionari/asociati/ investitori.
Termenul de virare a impozitului este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se face plata. In cazul dividendelor/castigurilor obtinute ca urmare a detinerii de titluri de participare, distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor/asociatilor/investitorilor pana la sfarsitul anului in care s-a aprobat distribuirea acestora, impozitul pe dividende/ castig se plateste pana la data de 25 ianuarie inclusiv a anului urmator distribuirii. Impozitul datorat se vireaza integral la bugetul de stat.
4. Pentru veniturile sub forma castigurilor din transferul titlurilor de valoare si din operatiuni cu instrumente financiare derivate - impozitul se calculeaza si se retine la sursa de catre entitatile prevazute la art. 96^1 alin. (1) (societati de administrare a investitiilor, societati de investitii autoadministrate si administratori de fonduri de investitii alternative), la fiecare transfer/operatiune.
Impozitul se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut si este impozit final.
Persoanele fizice care realizeaza venituri din investitii datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) daca estimeaza pentru anul curent venituri a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunera a Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice.
Baza anuala de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate in cazul persoanelor care realizeaza venituri din investitii, o reprezinta:
Conform art. 132 din Codul fiscal, platitorii de venituri cu regim de retinere la sursa a impozitelor au obligatia sa depuna o declaratie privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit la organul fiscal competent.
Declaratia se depune pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat.
Persoanele fizice care obtin venituri din investitii si se incadreaza la plata CASS, trebuie sa depuna declaratia unica doar pentru partea de contributii, daca veniturile din investitii au fost/sunt impozitate la sursa.
Va prezentam mai jos un studiu de caz relevant privind obligatiile fiscale pentru veniturile din investitii:
Intrebare:
Cum poate fi calculata obligatia fiscala in Romania pentru o persoana fizica romana care vinde actiuni in valoare de 50.000 USD, detinute intr-o societate de tip INC din SUA? Care sunt taxele datorate in Romania si ce declaratii trebuie depuse in acest caz?
SOLUTIE FISCAL – CONTABILA aplicabila conform legislatiei in vigoare la data de 22 Ian 2025
Conform art 94 alin (1) din Codul fiscal, daca o persoana fizica cesioneaza partile sale sociale la o valoare mai mare decat valoarea nominala, inseamna ca realizeaza un venit din investitii:
(1)Castigul/pierderea din transferul titlurilor de valoare, altele decat instrumentele financiare derivate si cele reglementate la alin. (2)-(6), reprezinta diferenta pozitiva/negativa realizata intre valoarea de instrainare/pretul de vanzare si valoarea lor fiscala, dupa caz, pe tipuri de titluri de valori, care include costurile aferente tranzactiei si costuri legate de transferul de proprietate aferente imprumutului de valori mobiliare, dovedite cu documente justificative.
Determinarea castigului din cesiunea partilor sociale se efectueaza dupa caz, conform art 94 alin (10) din Codul fiscal:
a) la data incheierii tranzactiei, pe baza documentelor justificative, de catre entitatile prevazute la art. 961 alin. (1), daca operatiunea se efectueaza prin una dintre entitatile prevazute la art. 961 alin. (1);
b) la data efectuarii platilor pretului tranzactiei, pe baza documentelor justificative, de catre beneficiarul de venit, daca operatiunea nu se efectueaza prin una dintre entitatile prevazute la art. 961 alin. (1);
Situatia b) prezinta relevanta in cazul dvs..
Conform art 96 din Codul fiscal, la determinarea castigului net anual sunt luate in calcul si costurile aferente tranzactiilor care nu pot fi alocate direct fiecarei tranzactii si castigul net se determina de catre contribuabili, pe baza declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datoarete de persoanele fizice:
(1)Castigul net anual/pierderea neta anuala se determina ca diferenta intre castigurile si pierderile inregistrate in cursul anului fiscal respectiv, cumulat de la inceputul anului din transferul titlurilor de valoare, si orice alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum si din transferul aurului de investitii, definit potrivit legii.
La determinarea castigului net anual/pierderii nete anuale sunt luate in calcul si costurile aferente tranzactiilor care nu pot fi alocate direct fiecarei tranzactii.
(2)Castigul net anual/Pierderea neta anuala se determina de catre contribuabil, pe baza declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, depusa potrivit prevederilor art. 122.
Declaratia unica se completeaza si se depune pentru fiecare an fiscal pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celiu de realizare a castigului( cf art 122 alin (3) din Codul fiscal:
(3) Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii se completeaza si se depune la organul fiscal competent pentru fiecare an fiscal pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a castigului net anual/pierderii nete anuale potrivit prevederilor cap. V - Venituri din investitii.
Stabilirea si plata impozitului anual datorat se face in conformitate cu dispozitiilor art.123 din Codul fiscal, astfel:
(1 2) Impozitul anual datorat se stabileste de contribuabili in declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, pentru veniturile realizate in anul fiscal anterior, prin aplicarea cotei de 10% asupra castigului net anual impozabil determinat potrivit prevederilor art. 119.
7) Plata impozitului anual datorat pentru venitul net anual/venitul net anual impozabil/castigul net anual impozabil se efectueaza la bugetul de stat, pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului.
Veniturile din investitii sunt supuse contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS), conform prevederilor art.155 alin.1 lit.g) din Codul fiscal.
Se datoreaza CASS, potrivit art.170 alin.2 si alin. 3 lit.d) din Codul fiscal, daca venitul si/sau castigul net din investitii, este cel putin egal cu 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice:
(2)Persoanele fizice care realizeaza veniturile prevazute la art. 155 alin. (1) lit. c)-h), din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate la o baza de calcul stabilita potrivit alin. (5), daca estimeaza pentru anul curent venituri a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120.
(3)Incadrarea in plafonul anual de cel putin 6, 12 sau 24 de salarii minime brute pe tara, dupa caz, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, se efectueaza prin cumularea veniturilor prevazute la art. 155 alin. (1) lit. c)-h), dupa cum urmeaza:
d)venitul si/sau castigul/castigul net din investitii, stabilit conform art. 94-97. In cazul veniturilor din dobanzi se iau in calcul sumele platite, diminuate cu impozitul retinut, iar in cazul veniturilor din dividende se iau in calcul dividendele platite, diminuate cu impozitul retinut, distribuite incepand cu anul 2018;
In cazul in care persoana fizica romana prezinta certificat de rezidenta fiscala eliberat de organul fiscal competent din Romania, se vor aplica prevederile Conventiei de evitare a dublei impuneri SUA-Romania.
Potrivit art 13 din conventie:
Castiguri din capital
(1) Un rezident al unuia dintre statele contractante va fi scutit de impozit de catre celalalt stat contractant asupra castigurilor din vanzare, schimb sau alt mod de a dispune de bunuri din capital, indiferent daca sunt dobandite prin succesiune, donatie sau in orice alt mod, afara de cazul cand:
a) beneficiarul unui castig, fiind un rezident al unuia dintre statele contractante, are un sediu permanent in celalalt stat contractant si proprietatea generatoare de castig este in mod efectiv legata de un astfel de sediu permanent, sau
b) beneficiarul castigului, fiind o persoana fizica care este un rezident al unuia dintre statele contractante, este prezent in celalalt stat contractant pentru o perioada sau perioade insumind 183 de zile sau mai mult in timpul anului de impunere.
(2) In cazul castigurilor descrise la paragraful (1) a), se aplica paragraful (6) al art. 7 (Profituri din afaceri).
Asadar, veniturile din investitii nu ar trebui impuse in SUA, ci doar in Romania, avand in vedere prevederile conventiei.
Totusi, daca aceste venituri se vor impozita si in SUA (in baza legislatiei fiscale din acest stat), se va diminua impozitul platit in Romania, cu suma impozitului retinut in SUA, prin metoda creditului fiscal. Am in vedere prevederile art 21 Evitarea dublei impuneri din conventie:
,,Dubla impunere a venitului va fi evitata in modul urmator:
(1) In conformitate cu prevederile si limitarile legilor Romaniei (astfel cum pot fi modificate din cand in cand, fara a se schimba principiile generale din acestea), Romania va acorda unui cetatean sau rezident al Romaniei, ca un credit fata de impozitul roman, suma corespunzatoare a impozitelor pe venit platite Statelor Unite. Suma corespunzatoare ca atare se va intemeia pe suma impozitului platit Statelor Unite, dar nu va depasi partea impozitului roman pe care venitul net al cetatenilor sau rezidentilor din surse situate in Statele Unite le suporta asupra intregului venit pentru acelasi an impozabil.
(2) In conformitate cu prevederile si limitarile legii Statelor Unite (astfel cum poate fi modificata din cand in cand, fara a se schimba principiile generale din aceasta), Statele Unite vor acorda unui cetatean sau rezident al Statelor Unite, ca un credit fata de impozitul Statelor Unite, suma corespunzatoare a impozitelor platite Romaniei, dar creditul nu va depasi partea impozitului Statelor Unite pe care un atare venit net al cetateanului sau al rezidentului din surse situate in Romania sau pe venit din surse din afara Statelor Unite le suporta pentru intregul sau venit pentru acelasi an impozabil. In vederea aplicarii creditului Statelor Unite in legatura cu impozitele platite Romaniei, impozitele mentionate la paragraful (1) a) al art. 1 (Impozitele cuprinse) vor fi considerate a fi impozite pe venit .
Se va obtine un certificat de atestare a impozitului platit in SUA, care va fi utilizat cu ocazia completarii unice (se va atasa la formularul 212) si in baza caruia se va deduce impozitul platit in SUA, din impozitul de achitat in Romania, in limita sumei de plata in Romania.
Citeste si: Venituri din activitati independente: obligatii fiscale si studii de caz
Sursa foto: Pexels.com
Aveti dosare permanente pentru clientii dvs.?