SAF-T Ghid de raportare corecta
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Cota unica de impozit pe venit, inclusiv pe veniturile din investitii, este de 10%.
Exista, insa, anumite exceptii, si anume:
Citeste si: Impozitul pe dividende in 2024: cat este, cum se calculeaza si cine il plateste
Iata care sunt principalele reguli stabilite prin reglementarile Codului Fiscal cu privire la obligatia calcularii, retinerii si platii impozitului pe investitii:
1. Pentru veniturile din dobanzi - impozitul se calculeaza si se retine la sursa, de catre platitorii de astfel de venituri.
Impozitul se plateste la momentul inregistrarii in contul curent sau in contul de depozit al titularului sau la momentul rascumpararii, in cazul unor instrumente de economisire.
Plata impozitului se face lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare inregistrarii/rascumpararii in cont. Impozitul datorat se plateste integral la bugetul de stat.
Pentru dobanzile platite de societatea emitenta a valorilor mobiliare imprumutate, calculul si retinerea impozitului se efectueaza de platitorul de venit la data la care acestea sunt platite. Termenul de plata al impozitului este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care au fost platite contribuabilului indreptatit.
2. Pentru venitul impozabil obtinut din lichidarea unei persoane juridice de catre actionari/asociati persoane fizice sau din reducerea capitalului social, obligatia retinerii si platii impozitului revine persoanei juridice.
Impozitul se plateste pana la data depunerii situatiei financiare finale la oficiul registrului comertului, intocmita de lichidatori, respectiv pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care a fost distribuit venitul reprezentand reducerea capitalului social.
3. Pentru veniturile din dividende – impozitul se calculeaza si se retine la sursa, de catre persoanele juridice, odata cu plata dividendelor catre actionari/asociati/ investitori.
Termenul de virare a impozitului este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se face plata. In cazul dividendelor distribuite, dar neplatite pana la sfarsitul anului in care s-a aprobat distribuirea acestora, impozitul pe dividende se plateste pana la data de 25 ianuarie inclusiv a anului urmator distribuirii. Impozitul datorat se vireaza integral la bugetul de stat.
4. Pentru veniturile sub forma castigurilor din transferul titlurilor de valoare si din operatiuni cu instrumente financiare derivate - impozitul se calculeaza si se retine la sursa de catre entitatile prevazute la art. 96^1 alin. (1) (societati de administrare a investitiilor, societati de investitii autoadministrate si administratori de fonduri de investitii alternative), la fiecare transfer/operatiune.
Impozitul se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut si este impozit final.
Persoanele fizice care realizeaza venituri din investitii datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) daca estimeaza pentru anul curent venituri a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunera a Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice.
Baza anuala de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate in cazul persoanelor care realizeaza venituri din investitii, o reprezinta:
Conform art. 132 din Codul fiscal, platitorii de venituri cu regim de retinere la sursa a impozitelor au obligatia sa depuna o declaratie privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit la organul fiscal competent.
Declaratia se depune pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat.
Persoanele fizice care obtin venituri din investitii si se incadreaza la plata CASS, trebuie sa depuna declaratia unica doar pentru partea de contributii, daca veniturile din investitii au fost/sunt impozitate la sursa.
Citeste si: Venituri din activitati independente: obligatii fiscale 2024 si studii de caz
MODIFICARILE pentru Firmele de TRANSPORT