Articole despre Codul Fiscal

Norma de venit: ce PFA-uri se incadreaza si ce reguli de impozitare se aplicaExigibilitate TVA: ce inseamna, cum se stabileste, intrebari frecvente si studii de cazImpozitul pe venitul din transferul proprietatilor imobiliare: tot ce trebuie stii Plafon TVA: Ghid pentru firme platitoare de TVAImpozitarea tichetelor de masa 2024: cota de impozitare, model calcul salariuImpozitare jocuri de noroc: Ghid complet privind veniturile din pariuri sportive, loto si alte jocuriRecuperarea pierderii fiscale in 2024: cum functioneaza si cum se calculeaza, cu exemple practiceVenituri neimpozabile: prevederile Codului Fiscal, exempleCheltuieli de protocol in afaceri: importanta, reglementari si practici eficienteObligativitate e-Factura: cine foloseste, cum se emite, intrebari si raspunsuriCotele de TVA in 2024: ce bunuri si servicii au cote reduseTaxarea inversa TVA: ce este, cand se aplica, studii de cazCheltuielile nedeductibile: ce sunt, regim fiscal, exempleDosarul fiscal: ce contine si cum obtii accesul la informatiile din dosarFactura fiscala: ce este, ce trebuie sa contina si model completat​Codul fiscal scutiri taxe si impozite locale: tot ce trebuie sa stiiCod de identificare fiscala: ce este CIF si de ce este necesarCertificat de inregistrare fiscala: ce este, cum il obtii si ce faci daca l-ai pierdutTVA la incasare: ce inseamna, conditii de eligibilitate, studii de cazVenituri din activitati independente: obligatii fiscale si studii de cazImpozit pe venit din alte surse: cota de impozitare, studii de cazCheltuielile deductibile: reglementari fiscale si sfaturi de la specialisti Impozit la vanzarea imobilului: Ghid practic pentru decizii informateImpozit pe venit: tot ce trebuie sa stiiImpozitul pe profit: mod de calcul, venituri neimpozabile si scutiri de impozitDeducerea personala: tot ce trebuie sa stiiMicrointreprindere: definitie, numar angajati si calcul impozit

Impozitare jocuri de noroc: Ghid complet privind veniturile din pariuri sportive, loto si alte jocuri

In contextul in care industria jocurilor de noroc continua sa creasca, cuprinzand atat platforme online cat si cazinouri traditionale, reglementarile fiscale joaca un rol crucial in modul in care sunt gestionate si raportate veniturile obtinute din aceste activitati. In acest articol vom vorbi despre impozitarea jocurilor de noroc si a pariurilor sportive, inclusiv care este cadrul legislativ, care este grila de impozitare si aspecte privind declararea acestor venituri la ANAF. 

Ce inseamna venituri din jocuri de noroc?

Conform art 108 alin (3) din Codul Fiscal, veniturile din jocuri de noroc cuprind toate sumele incasate, bunurile si serviciile primite, ca urmare a participarii la jocuri de noroc, indiferent de denumirea venitului sau de forma in care se acorda, inclusiv cele de tip jack-pot, definite conform normelor metodologice.

Care sunt tipurile de jocuri de noroc impozitate

Conform Hotararii nr. 111/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea si exploatarea jocurilor de noroc, tipurile de jocuri de noroc pentru care se poate acorda licenta de organizare sunt urmatoarele: 
 • loto
 • pariuri
 • jocuri de noroc caracteristice cazinourilor si cluburilor de poker
 • activitati de tip slot machine
 • bingo
 • tombola
 • alte activitati de jocuri de noroc, jocuri noi sau combinatii de activitati dintre cele mentionate 
Pentru aceste tipuri de jocuri de noroc se percepe impozit, indiferent daca ele se desfasoara in mod traditional sau la distanta/online.

Cum se impoziteaza veniturile obtinute din jocuri de noroc in 2024?

Veniturile din jocuri de noroc sunt supuse impozitului pe venit. Acestea se impoziteaza prin retinere la sursa, aplicandu-se o cota de impozitare asupra venitului net realizat din fiecare premiu. 

Venitul net este diferenta dintre venitul din premii si suma reprezentand venit neimpozabil.

Exista mai multe praguri de impozitare, in functie de valoarea venitului obtinut din jocurile de noroc.

Care este cota de impozitare pentru jocurile de noroc?


In 2024, cota de impozitare pentru impozitul pe jocurile de noroc este de 10% aplicata asupra venitului net realizat din fiecare premiu.
 

Care sunt pragurile de impozitare pentru jocurile de noroc?


Conform art 110 din Codul Fiscal, impozitul datorat pentru veniturile din jocuri de noroc se determina la fiecare plata, prin aplicarea urmatoarei grile de impozitare asupra fiecarui venit brut primit de un participant de la un organizator sau platitor de venituri din jocuri de noroc:
 
 • pana la 10.000 lei inclusiv, se aplica cota de impozitare de 3%
 • peste 10.000-66.750 lei inclusiv, impozitul este de 300 lei + 20% pentru ceea ce depaseste suma de 10.000 lei
 • peste 66.750, se va plati 11.650 lei + 40% pentru ceea ce depaseste suma de 66.750 lei


Cum se impoziteaza jocurile de noroc online


Pentru veniturile realizate de catre persoanele fizice ca urmarea participarii la jocuri de noroc la distanta sau on-line, impozitul datorat si stabilit prin aplicarea baremului de impunere se determina si se retine la sursa la fiecare transfer din contul de pe platforma de joc in contul bancar sau similar.
 

Impozitarea jocurilor de noroc de la cazinouri/poker/lozuri/slot-machine


Impozitul datorat in cazul veniturilor obtinute ca urmare a participarii la jocurile de noroc caracteristice cazinourilor, cluburilor de poker, slot-machine si lozuri,cu valoare mai mare decat plafonul neimpozabil de 66.750 lei, se determina prin aplicarea grilei de impozitare prevazuta mai sus asupra fiecarui venit brut primit de un participant, iar din rezultatul obtinut se scade suma de 11.650 lei .
 
Cartea Verde a Impozitului pe Venit si a Contributiilor 2024 contine informatii cruciale din sfera impozitului pe venit cu impact major la calculul taxelor din 2024.

Lucrarea detaliaza modificarile aduse de OUG nr. 115/2023 si Legea nr. 296/2023 din:
1. Sfera impozitului pe profit;
2. Regimul microintreprinderilor;
3. Impozitul pe venit;
4. Plafoanele de numerar;
5. Contributiile sociale CAS si CASS;
6. Salariile;
7. Gestionarea cheltuielilor si deducerilor fiscale pentru activitatile independente si profesiile liberale (sponsorizari, abonamente, case de marcat, redirectionarea a 3.5% din impozit, pierderi fiscale etc.);
8. Alte modificari semnificative, in materia obligatiilor de conformare fiscala.

Comanda ACUM  Cartea Verde a Impozitului pe Venit si a Contributiilor 2024!<<<

Declararea veniturilor din jocurile de noroc

Declararea veniturilor din jocurile de noroc este un aspect important atat pentru persoanele fizice care obtin aceste venituri, cat si pentru organizatorii de jocuri de noroc. Iti prezentam in continuare cine are obligatia declararii acestor venituri la ANAF.  

Persoanele fizice sut obligate sa declare veniturile din jocurile de noroc?

Impozitul pe veniturile din jocurile de noroc obtinute in Romania se retine la sursa si se plateste de organizatorul de jocuri de noroc. Prin urmare, persoana fizica ce obtine aceste venituri NU trebuie sa le declare in declaratia unica.

Atentie!
Pentru veniturile din jocuri de noroc obtinute din strainatate, contribuabilii au obligatia sa le declare in declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice. 

Declaratia unica se depuna pana la data de 25 mai, inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului. De asemenea, contribuabilii care au realizat veniturile din strainatate au obligatia sa efectueze calculul si plata impozitului datorat, in cadrul aceluiasi termen, cu luarea in considerare a metodei de evitare a dublei impuneri, prevazuta de conventia de evitare a dublei impuneri. Aceste obligatii sunt prevazute in art 130 alin 4 din Codul Fiscal.

Declararea impozitului pe veniturile din jocuri de noroc de catre organizatori

Declararea impozitului pe veniturile din jocuri de noroc de catre organizator/platitorul de venit se face astfel: 
 • lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut, prin formularul 100 „Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat”;
 • anual, pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat, prin formularul 205 „Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit” 

Ce venituri din jocuri de noroc NU se impoziteaza?

Nu sunt impozabile urmatoarele venituri obtinute in bani si/sau in natura:
 
 • premii sub valoarea sumei neimpozabile stabilite in suma de 600 lei, inclusiv, realizate de contribuabil pentru fiecare premiu;
 • veniturile obtinute ca urmare a participarii la jocurile de noroc caracteristice cazinourilor, cluburilor de poker, slot-machine si lozuri sub valoarea sumei neimpozabile de 66.750 lei, inclusiv, realizate de contribuabil pentru fiecare venit brut primit.
Verificarea incadrarii in plafonul neimpozabil se efectueaza la fiecare plata, indiferent de tipul de joc din care a fost obtinut venitul respectiv.

In cazul in care venitul brut primit la fiecare plata depaseste plafonul neimpozabil de 66.750 lei, inclusiv, impozitarea se efectueaza distinct fata de veniturile obtinute din participarea la alte tipuri de jocuri de noroc.

Citeste si: Venituri neimpozabile: prevederile Codului Fiscal, exemple

Intrebari si raspunsuri frecvente privind impozitarea jocurilor de noroc

Iata cateva dintre frecvente intrebari cu privire la impozitarea veniturilor din pariuri sportive si alte jocuri de noroc.  

Cine are obligatia de a plati impozitul pe veniturile din jocurile de noroc?

Obligatia calcularii, retinerii si platii impozitului revine organizatorilor/platitorilor de venituri.

Cand se plateste impozitul pe veniturile din jocuri de noroc?

Impozitul pe venitul obtinut din jocuri de noroc se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut. Plata acestui impozit se efectueaza de catre organizatorii jocurilor de noroc.

Pentru veniturile din jocuri de noroc se datoreaza CASS?

Pentru veniturile din jocuri de noroc (inclusiv pariuri sportive) NU se datoreaza CASS. 

Conform prevederilor Codului Fiscal, CASS se datoreaza doar pentru urmatoarele tipuri de venituri:
 • venitul net sau norma de venit din activitati independente;
 • venitul net din drepturi de proprietate intelectuala, stabilit dupa deducerea cotei de cheltuieli forfetare precum si venitul net din drepturi de proprietate intelectuala determinat in sistem real;
 • venituri din cedarea folosintei bunurilor;
 • venitul net distribuit din asocieri cu persoane juridice;
 • venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor;
 • venitul si/sau castigul din investitii incasat (dobanzi; dividende distribuite dupa 2018 si incasate in cursul anului; alte venituri din investitii);
 • venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din activitati agricole, silvicultura si piscicultura;
 • venitul brut si/sau venitul impozabil din alte surse.