Infiintarea unei intreprinderi individuale este o optiune populara pentru multi antreprenori care doresc sa inceapa o afacere proprie, oferind flexibilitate si un control direct asupra activitatilor desfasurate. Cu toate acestea, odata cu aceasta forma juridica vine si responsabilitatea de a intelege si gestiona corect obligatiile fiscale. In acest articol vorbim despre taxele si impozitele aplicabile unei intreprinderi individuale in 2024, de la impozitul pe venit si contributiile sociale, pana la obligatiile declarative si eventualele scutiri fiscale.
Ce taxe plateste o intreprindere individuala in 2024?
O intreprindere individuala se incadreaza in categoria activitatilor independente, iar veniturile obtinute sunt supuse impozitarii. Iata care sunt principalele sale obligatii fiscale in 2024:
- Impozitul pe venitul realizat in 2024 – 10%. Cota de impozitare se aplica asupra venitului determinat in sistem real sau ca norma de venit. Vom detalia mai jos care este diferenta si cum se calculeaza impozitul pentru cele doua tipuri de venit.
- Contributia la asigurari sociale (Pensii) – 25% ( daca veniturile nete totale depasesc cel putin 12 sau 24 de salarii minime brute )
- Contributia la asigurari de sanatate – CASS – 10% raportat la venitul net realizat
Calcul impozit pe venit intreprindere individuala
Impozitul pe venitul obtinut din activitatile independente se calculeaza prin aplicarea cotei de impozitare de 10% asupra venitului net (in sistem real sau ca norma de venit).
Conform art. 68 din Codul Fiscal, venitul net anual din activitati independente se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, ca diferenta intre venitul brut si
cheltuielile deductibile efectuate in scopul realizarii de venituri.
Ca exceptie de la prevederile mentionate mai sus, pentru anumite clase de activitati prevazute in Clasificarea Activitatilor din Economia Nationala (CAEN), titularul unei intreprinderi individuale poate opta pentru un sistem forfetar de impozitare, numit norma de venit. ”Norma” este ceea ce estimeaza statul ca va fi venitul NET (venituri minus cheltuieli deductibile/partial deductibile), fara a interesa nivelul real al veniturilor.
Citeste mai multe despre norma de venit pe 2024 in acest articol:
Norma de venit 2024: ce PFA-uri se incadreaza si ce reguli de impozitare se aplica Ce contributii sociale obligatorii sunt in 2024 pentru o intreprindere individuala
O intreprindere individuala plateste CASS (contributia la sanatate) si CAS (contributia la pensie) in anumite conditii.
CAS in 2024 pentru intreprindere individuala
Referitor la CAS, potrivit art. 148 alin. (1), (2) si (4) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal,
(1) Persoanele fizice care realizeaza venituri din activitatile prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b) si b1), din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, datoreaza contributia de asigurari sociale la o baza de calcul stabilita potrivit alin. (4), daca estimeaza pentru anul curent venituri nete a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120.
(2) Incadrarea in plafonul anual de cel putin 12 salarii minime brute pe tara sau de cel putin 24 de salarii minime brute pe tara, dupa caz, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, se efectueaza prin cumularea veniturilor nete si/sau a normelor anuale de venit din activitati independente determinate potrivit art. 68 si 69, a venitului brut realizat in baza contractelor de activitate sportiva potrivit art. 681, precum si a veniturilor nete din drepturi de proprietate intelectuala determinate potrivit art. 72 si 73, care se estimeaza a se realiza in anul curent. (...)
(4) Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale, in cazul persoanelor care realizeaza veniturile prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b) si b1), o reprezinta venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decat:
a) nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 salarii minime brute pe tara inclusiv si 24 de salarii minime brute pe tara;
b) nivelul de 24 de salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, in cazul veniturilor realizate cel putin egale cu 24 de salarii minime brute pe tara;.
Asadar, din punct de vedere al CAS, persoana fizica care obtine venituri din activitati independente este obligata sa plateasca contributie de asigurari sociale daca obtine pentru anul curent venituri nete, a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 sau 24 de salarii minime brute pe tara
- plafon 12 salarii: 3.700 lei x 12 = 44.400 lei, CAS datorat = 44.400 lei x 25% = 11.100 lei
- plafon 24 salarii: 3.700 lei x 24 = 88.800 lei, CAS datorat = 88.800 lei x 25% = 22.200 lei.
CASS in 2024 pentru o intreprindere individuala
Potrivit art. 174 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal,
(1) Contributia de asigurari sociale de sanatate se calculeaza de catre contribuabilii care realizeaza venituri din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b), altele decat cele prevazute la art. 681, prin aplicarea cotei de contributie prevazute la art. 156 asupra bazei anuale de calcul prevazute la art. 170 alin. (1).
La art. 170 alin. (1) din legea sus-mentionata, (1) Persoanele fizice care realizeaza veniturile prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b), din una sau mai multe surse, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, la o baza anuala de calcul egala cu venitul net anual realizat/brut (...), care nu poate fi mai mare decat cea corespunzatoare unei baze anuale de calcul egala cu nivelul de 60 de salarii minime brute pe tara in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120. (...).
Asadar, incepand cu 2024, baza de calcul a CASS pentru PFA este venitul net realizat, care este plafonata la un minim de cel putin 6 salarii minime pe economie si un maxim de 60 de salarii minime pe economie, adica intre 22.200 lei (3.700 lei x 6) si 222.000 lei (3.700 lei x 60), rezultand CASS minim de plata de 2.220 lei (22.200 lei x 10%) si maxim de 22.200 lei (222.000 lei x 10%) pe an.
Intreprindere individuala: obligatii declarative
O intreprindere individuala trebuie sa depuna Declaratia Unica anual, pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului .
Daca intreprinderea individuala devine platitoare de TVA sau va avea calitatea de angajator, va trebui sa depuna si declaratiile specifice acestor domenii: D700, D112, D300, D390, D394.
Studii de caz intreprindere individuala
Va prezentam in continuare mai multe spete utile privind taxele si obligatiile unei intreprinderi individuale pentru a va asigura ca sunteti in conformitate cu reglementarile legislative in vigoare.
Radiere II. Transfer active catre o alta intreprindere individuala (II)
INTREBARE: Titularul unei intreprinderi individuale doreste radierea acesteia dupa transferarea intregii activitati (mijloace fixe, stocuri, contracte) unei alte intreprinderi individuale cu acelasi domeniu de activitate.
SOLUTIE FISCAL – CONTABILA aplicabila conform legislatiei in vigoare la data de 10 Iul 2024 Un transfer de bunuri presupune o tranzactie intre 2 societati comerciale asa cum e prevazut la art. 32 alin. (1) lit. d) :
d) transfer de active - operatiunea prin care o societate transfera, fara a fi dizolvata, totalitatea sau una ori mai multe ramuri ale activitatii sale catre alta societate, in schimbul transferarii titlurilor de participare reprezentand capitalul societatii beneficiare;
Potrivit prevederilor art. 68 alin. (2) lit. c) din Legea nr. 227/2015 privid Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, venitul brut cuprinde:
c) castigurile din transferul activelor din patrimoniul afacerii, utilizate intr-o activitate independenta, exclusiv contravaloarea bunurilor din patrimoniul personal afectate exercitarii activitatii, ramase la incetarea activitatii;
Aceste prevederi se coroboreaza cu cele de la pct. 7 alin. (2) din Normele de aplicare ale art. 68, respectiv
" (2) In venitul brut al afacerii se include si suma reprezentand contravaloarea bunurilor si drepturilor din patrimoniul afacerii care trec pe parcursul exercitarii activitatii in patrimoniul personal al contribuabilului, operatiune considerata din punct de vedere fiscal o instrainare. Evaluarea acestora se face la preturile practicate pe piata sau stabilite prin expertiza tehnica.. "
Acest lucru inseamna ca, se supune impozitarii doar valoarea bunurilor transferate pe parcursul exercitarii activitatii Intreprinderii Individuale din patriomoniul acesteia in patrimoniul persoanei fizice, dar nu se supune impozitarii valoarea bunurilor respective ramase dupa incetarea definitiva a activitatii.
Din punct de vedere juridic, potrivit art. 32 din Codul civil si art. 20 din OUG nr. 44/2008 la incetarea activitatii Intreprinderii Individuale are loc un transfer intrapatrimonial din patrimoniul de afectatiune aferent afacerii in patrimoniul personal al persoanei fizice.
Astfel, Intreprinderea individuala nu are obligatia de a factura titularului acesteia, urmand ca la incetarea activitatii bunurile din patrimoniu sa fie transferate in patrimoniul persoanei fizice (titularului).
Daca se transfera bunuri catre o alta II se procedeaza la facturare.
Intreprindere individuala - Venituri din activitati independente. Norma de venit
INTREBARE: As dori sa stiu daca o intreprindere individuala care are CAEN 0312 si 0322 - Pescuit in ape dulci si respectiv Acvacultura - care in anul 2023 a obtinut venituri mai mari de 25.000 euro ramane in continuare in anul 2024 la norma de venit. Precizam ca veniturile obtinute sunt integral din taxe pescuit.
SOLUTIE FISCAL – CONTABILA aplicabila conform legislatiei in vigoare la data de 27 Mai 2024 Stabilirea venitului net anual pe baza normelor de venit este reglementata la art. 69 din Codul fiscal si normele metodologice de aplicare, dupa cum urmeaza:
(1) In cazul contribuabililor care realizeaza venituri din activitati independente, altele decat venituri din profesii liberale definite la art. 67 alin. (2), venitul net anual se determina pe baza normelor de venit de la locul desfasurarii activitatii.
(2) Ministerul Finantelor Publice elaboreaza nomenclatorul activitatilor pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit, care se aproba prin ordin al ministrului finantelor publice, in conformitate cu activitatile din Clasificarea activitatilor din economia nationala - CAEN, aprobata prin ordin al presedintelui Institutului National de Statistica. Directiile generale regionale ale finantelor publice, respectiv a municipiului Bucuresti au urmatoarele obligatii:
- stabilirea nivelului normelor de venit;
- publicarea acestora, anual, in cursul trimestrului IV al anului anterior celui in care urmeaza a se aplica, precum si a coeficientilor de corectie stabiliti prin consultarea consiliilor judetene/Consiliului General al Municipiului Bucuresti, dupa caz.
(3) Norma de venit pentru fiecare activitate desfasurata de contribuabil nu poate fi mai mica decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la momentul stabilirii acesteia, inmultit cu 12. Prevederile prezentului alineat se aplica si in cazul in care activitatea se desfasoara in cadrul unei asocieri fara personalitate juridica, norma de venit fiind stabilita pentru fiecare membru asociat.
(4) La stabilirea normelor anuale de venit, plafonul de venit determinat prin inmultirea cu 12 a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata reprezinta venitul net anual inainte de aplicarea criteriilor. Criteriile pentru stabilirea normelor de venit de catre directiile generale regionale ale finantelor publice sunt cele prevazute in normele metodologice.
(5) In cazul in care un contribuabil desfasoara o activitate care genereaza venituri din activitati independente, altele decat venituri din profesii liberale, definite la art. 67 alin. (2), pe perioade mai mici decat anul calendaristic, norma de venit aferenta acelei activitati se reduce proportional, astfel incat sa reflecte perioada de an calendaristic in care a fost desfasurata activitatea respectiva.
(6) Daca un contribuabil desfasoara doua sau mai multe activitati care genereaza venituri din activitati independente, altele decat venituri din profesii liberale, definite la art. 67 alin. (2), venitul net din aceste activitati se stabileste de catre contribuabil prin insumarea nivelului normelor de venit corespunzatoare fiecarei activitati.Norma de venit reprezinta o suma fixa stabilita anual de catre directia generala ale finantelor publice judeteana, in functie de specificul activitatii si de zona in care se desfasoara activitatea.
(9) Contribuabilii, pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit si care in anul fiscal anterior au inregistrat un venit brut anual mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 25.000 euro, incepand cu anul fiscal urmator au obligatia determinarii venitului net anual in sistem real. Cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea echivalentului in lei al sumei de 25.000 euro este cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Nationala a Romaniei, la sfarsitul anului fiscal. Aceasta categorie de contribuabili are obligatia sa completeze corespunzator si sa depuna declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului.
Norme metodologice
8. (4) Pentru contribuabilii persoane fizice care desfasoara individual o activitate independenta ca persoana fizica autorizata sau intreprindere individuala si activitatea este prevazuta in nomenclatorul activitatilor pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit, venitul net anual se determina de catre contribuabil pe baza normelor anuale de venit, cu respectarea prevederilor art. 69 din Codul fiscal.
Plafonul de 25.000 euro pana la care venitul net anual se poate stabili pe baza normelor de venit a fost introdus prin pct. 30 din OG 16/2022 si se aplica incepand cu veniturile aferente anului 2023.
Prin urmare, daca in anul 2023 intreprinderea individuala a inregistrat venituri mai mari decat echivalentul in lei al sumei de 25.000 de euro, incepand cu anul 2024 (anul fiscal urmator) aceasta nu mai poate determina venitul net anual pe baza normei anuale de venit, avand obligatia sa treaca la impozitarea in sistem real.
Intreprindere individuala neplatitoare de TVA - achizitie intracomunitara de bunuri
INTREBARE: O intreprindere individuala neplatitoare de tva, intentioneaza sa achizitioneze un autoturism din Germania in valoare de 30.000 euro. Am obtinut cod special de tva pentru achizitii intacomunitare, dar valoarea autoturismului depaseste plafonul de 10.000 euro. Rog monografie contabila, tratament fiscal.
SOLUTIE FISCAL – CONTABILA aplicabila conform legislatiei in vigoare la data de 30 Apr 2024 Intrucat depaseste plafonul de 10.000 euro, operatiunea este impozabila in Romania, drept urmare II va datora TVA in Romania, prin depunerea decontului special de TVA (D301).
TVA de plata = 30.000 euro *19% =5.700 euro.
Intreprinderea individuala va depune si D390 (simbol A, - achizitie intracomunitara de bunuri) folosind codul de TVA intracomunitar.
Potrivit Reglementarilor contabile aprobate prin OMFP 1802/2014, cost de achizitie inseamna pretul datorat si eventualele cheltuieli conexe minus eventualele reduceri ale costului de achizitie.
In acest sens, costul de achizitie al bunurilor cuprinde pretul de cumparare, taxele de import si alte taxe (cu exceptia acelora pe care persoana juridica le poate recupera de la autoritatile fiscale), cheltuielile de transport, manipulare si alte cheltuieli care pot fi atribuibile direct achizitiei bunurilor respective.
In costul de achizitie se includ, de asemenea, comisioanele, taxele notariale, cheltuielile cu obtinerea de autorizatii si alte cheltuieli nerecuperabile, atribuibile direct bunurilor respective.
Prin urmare, in costul bunului cumparat se include si TVA de plata, fiind o taxa nerecuperabila.
Inregistrari contabile:
- Achizitie mijloc de transport
2133,,Mijloace de transport’’ = 404,,Furnizori de imobilizari’’ 30.000 euro
- Inregistrare TVA de plata
2133,,Mijloace de transport’’ = 446,,Alte impozite, taxe si vars asim’’ 5700 euro
446,,Alte impozite, taxe si vars asim’’ =5121,,Conturi la banci in lei’’ 5700 euro