Cu cat se impoziteaza | Ce contributii sociale se platesc | Cum se declara | Intrebari frecvente Impozitarea tichetelor (bonurilor) cadou se realizeaza in conformitate cu reglementarile fiscale in vigoare. Daca sunt indeplinite anumite conditii prevazute de lege, aceste bonuri de valoare sunt neimpozabile. In acest articol vom analiza reglementarile legale si obligatiile fiscale atat pentru angajatori, cat si pentru beneficiarii bonurilor cadou.
Potrivit
art. 76, alineatul (4) din Codul Fiscal, NU sunt supuse impozitarii cadourile in bani si in natura, inclusiv tichetele cadou a caror valoare nu depaseste 300 de lei si sunt oferite de angajatori cu ocazia urmatoarelor evenimente speciale:
- cadouri oferite angajatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase;
- cadouri acordate angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie;
- cadouri oferite angajatilor in beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie.
ATENTIE! Suma care depaseste 300 lei/persoana/ocazie se supune impozitului si contributiilor sociale obligatorii. Pentru angajator contravaloarea acestor tichete se include in cheltuielile sociale (deductibile limitat la 5% din cheltuielile cu salariile).
Portal Codul fiscal - Ai acces total la o baza de date cu peste 90.000 de intrebari si raspunsuri din domeniile Contabilitate, Fiscalitate, Impozit pe profit, oricand. Daca tichetele cadou se acorda in conditiile prevazute de Codul Fiscal (suma sa nu depaseasca 300 ron si sa fie acordate cu ocaziile specifice mentionate mai sus), atunci aceste bonuri nu se cuprind in baza de impozitare lunara a
contributiilor sociale obligatorii ( CAS, CASS si CAM).
Doar partea care depaseste valoarea maxima de 300 lei reprezinta venit impozabil din salarii si se va datora impozit pe venit din salarii si contributii sociale obligatorii (CAS, CASS si CAM).
De asemenea, este important de precizat faptul ca, in cazul in care angajatorul doreste sa acorde cadouri/prime cu alte ocazii decat cele specificate in lege, valoarea acestora indiferent de cuantum reprezinta venit salarial taxat cu impozit pe venit si contributii sociale aferente veniturilor din salarii.
Conform Codului Fiscal, veniturile acordate salariatilor se impoziteaza si se declara in luna in care se platesc. De asemenea, Valoarea cadoului neimpozabil (tichetele cadou de pana in 300 de lei) acordat intr-o anumita luna se declara in formularul D112 aferent lunii in care au fost acordate si se inregistreaza in statul de plata al lunii respective.
IMPORTANT DE STIUT! Modalitatea in care se acorda bonurile cadou trebuie sa fie mentionata in contractul de munca sau in regulamentul intern.
Citeste si:
Monografie contabila tichete cadou Va prezentam mai jos raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente intrebari cu privire la acordarea bonurilor cadou. Raspunsurile sunt oferite de specialistii
portalcodulfiscal.ro Tichetele cadou se pot acorda angajatilor cu CIM cu norma redusa?
Tichetele cadou se pot acorda tuturor salariatilor, atat celor incadrati cu norma intreaga, cat si celor cu timp partial de munca, indiferent daca acestia detin sau nu functia de baza in societate.
Tichetele cadou oferite cu ocazia pensionarii sunt impozabile?
Pensionarea unui salariat nu este prevazuta in Codul fiscal ca destinatie pentru care se acorda tichete cadou neimpozabile si fara a fi taxate cu contributii sociale. Prin urmare, contravaloarea tichetelor cadou acordate cu ocazia pensionarii intra in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale.
Se pot acorda bonuri cadou neimpozabile persoanelor in concediu crestere copil?
Salariata care este in concediu pentru cresterea copilului poate beneficia de diferite drepturi care nu decurg din prestarea muncii, inclusiv bonuri cadou in cuantum de 300 lei neimpozabili pentru situatiile prevazute de lege, cu conditia expresa ca aceste drepturi sa fie prevazute in contractul individual sau colectiv de munca ori in regulamentul intern. Cu alte cuvinte, angajatorul trebuie sa mentioneze in mod specific de aceste drepturi beneficiaza si salariatii al caror
contract individual de munca este suspendat.
Sursa foto: Pexels.com