Articole despre Codul Fiscal

Norma de venit: ce PFA-uri se incadreaza si ce reguli de impozitare se aplicaExigibilitate TVA: ce inseamna, cum se stabileste, intrebari frecvente si studii de cazImpozitul pe venitul din transferul proprietatilor imobiliare: tot ce trebuie stii Plafon TVA: Ghid pentru firme platitoare de TVAImpozitarea tichetelor de masa 2024: cota de impozitare, model calcul salariuImpozitare jocuri de noroc: Ghid complet privind veniturile din pariuri sportive, loto si alte jocuriRecuperarea pierderii fiscale in 2024: cum functioneaza si cum se calculeaza, cu exemple practiceVenituri neimpozabile: prevederile Codului Fiscal, exempleCheltuieli de protocol in afaceri: importanta, reglementari si practici eficienteObligativitate e-Factura: cine foloseste, cum se emite, intrebari si raspunsuriCotele de TVA in 2024: ce bunuri si servicii au cote reduseTaxarea inversa TVA: ce este, cand se aplica, studii de cazCheltuielile nedeductibile: ce sunt, regim fiscal, exempleDosarul fiscal: ce contine si cum obtii accesul la informatiile din dosarFactura fiscala: ce este, ce trebuie sa contina si model completat​Codul fiscal scutiri taxe si impozite locale: tot ce trebuie sa stiiCod de identificare fiscala: ce este CIF si de ce este necesarCertificat de inregistrare fiscala: ce este, cum il obtii si ce faci daca l-ai pierdutTVA la incasare: ce inseamna, conditii de eligibilitate, studii de cazVenituri din activitati independente: obligatii fiscale si studii de cazImpozit pe venit din alte surse: cota de impozitare, studii de cazCheltuielile deductibile: reglementari fiscale si sfaturi de la specialisti Impozit la vanzarea imobilului: Ghid practic pentru decizii informateImpozit pe venit: tot ce trebuie sa stiiImpozitul pe profit: mod de calcul, venituri neimpozabile si scutiri de impozitDeducerea personala: tot ce trebuie sa stiiMicrointreprindere: definitie, numar angajati si calcul impozit

Recuperarea pierderii fiscale in 2024: cum functioneaza si cum se calculeaza, cu exemple practice

Recuperarea pierderii fiscale reprezinta un aspect esential al strategiei financiare pentru orice companie. Intelegerea modului in care se pot recupera pierderile fiscale si cunoasterea reglementarilor legale sunt esentiale pentru compensarea pierderilor dintr-un an fiscal cu profiturile realizate in anii urmatori. Acest lucru este important pentru optimizarea sarcinii fiscale si imbunatatirea fluxului de numerar. Afla din acest articol cand se poate dispune recuperarea pierderii fiscale si ce proceduri trebuie urmate!

Ce este pierderea fiscala?

Conform art 19 din Codul fiscal, rezultatul fiscal se calculeaza ca diferenta intre veniturile si cheltuielile inregistrate conform reglementarilor contabile aplicabile, din care se scad veniturile neimpozabile si deducerile fiscale si la care se adauga cheltuielile nedeductibile.

Daca rezultatul fiscal este pozitiv, atunci este profit impozabil, daca rezultatul fiscal este negativ, atunci este pierdere fiscala.

Ce inseamna recuperarea pierderii fiscale?

Atunci cand o companie inregistreaza pierderi, acestea pot fi folosite pentru a reduce impozitul pe profit in viitor, oferind astfel un beneficiu fiscal pentru companie.
Asadar, recuperarea pierderii fiscale reprezinta procesul prin care o companie utilizeaza pierderile inregistrate intr-un an fiscal pentru a reduce impozitul pe profit platit in anii urmatori. In esenta, este o modalitate legala de a compensa pierderile financiare prin reducerea taxelor datorate statului.

De ce este importanta recuperarea pierderii fiscale

Recuperarea pierderii fiscale este importanta pentru orice companie deoarece este o modalitate de optimizare fiscala si de sustinere a activitatii economice.

Recuperarea pierderii fiscale ofera companiilor o modalitate legala de a reduce impozitul pe profit in anii urmatori. Acest lucru poate contribui la optimizarea situatiei fiscale a companiei si la maximizarea profitului net.

Prin utilizarea pierderilor fiscale pentru a reduce impozitul pe profit, resursele financiare care erau destinate platilor fiscale pot fi folosite pentru a creste si dezvolta afacerea. Reducerea impozitelor permit companiilor sa investeasca mai mult in activitatile lor si sa creeze mai multe oportunitati de dezvoltar, ceea ce le poate oferi un avantaj competitiv pe piata. 

Recuperarea pierderii fiscale in conformitate cu legile si reglementarile fiscale relevante este esentiala pentru a evita sanctiunile si litigiile legale. De aceea, intelegerea si respectarea prevederilor legale in legatura cu recuperarea pierderilor fiscale sunt cruciale pentru o companie.

Cum se recupereaza pierderile fiscale in 2024: prevederi Codul Fiscal

Conform art. 31 alin (1) din Codul Fiscal: „pierderile fiscale anuale stabilite prin declaratia de impozit pe profit, incepand cu anul 2024/anul fiscal modificat care incepe in anul 2024, dupa caz, se recupereaza din profiturile impozabile realizate, in limita a 70% inclusiv, in urmatorii 5 ani consecutivi. 
Recuperarea pierderilor se va efectua in ordinea inregistrarii acestora, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit.”


IMPORTANT!
Conform art. 31 alin (7) , pierderile fiscale anuale stabilite prin declaratia de impozit pe profit, aferente anilor precedenti anului 2024/anului care incepe in 2024, ramase de recuperat la data de 31 decembrie 2023, se recupereaza din profiturile impozabile realizate incepand cu anul 2024, in limita a 70% din profiturile impozabile respective, pe perioada ramasa de recuperat din cei 7 ani consecutivi ulteriori anului inregistrarii pierderilor respective.
In alin (8) din art. 31, se precizeaza ca, in cazul in care se recupereaza atat pierderi fiscale anuale, inainte si incepand cu 2024, pentru aplicarea limitei de 70%, aceste pierderi se cumuleaza.

Intrebari si raspunsuri frecvente privind recuperarea pierderilor fiscale

Iata care sunt cele mai frecvente intrebari in legatura cu recuperarea pierderilor fiscale in 2024! 
 

Dupa trecerea la impozit pe profit, o microintreprindere mai poate recupera pierderile din perioada in care platea impozit pe venit?


Recuperarea pierderilor fiscale face obiectul doar a sistemului de impozitare pe profit, nu si a celui pe venitul microintreprinderilor. Prin urmare, din profitul realizat in anul in care societatea a fost platitoare de impozit pe veniturl microintreprinderilor, nu se pot recupera pierderi. 

Art. 31 alin 5 din Codul fiscal specifica urmatoarele: „Contribuabilii care au fost platitori de impozit pe veniturile microintreprinderilor si care anterior au realizat pierdere fiscala intra sub incidenta prevederilor alin. (1) de la data la care au revenit la sistemul de impozitare reglementat de prezentul titlu. Aceasta pierdere se recupereaza potrivit alin. (1) si (7), dupa caz.
 

Cand se efectueaza si raporteaza recuperarea pierderii fiscale?


Recuperarea pierderilor se va efectua in ordinea inregistrarii acestora, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit. 
 
Declaratia 101 si Impozitul pe Profit. Noutati fiscale 2024!

Lucrearea abordeaza teme precum:

-calculul impozitului pe profit
-termenul de depunere Declaratia 101 privind impozitul pe profit
-care venituri sunt impozabile si care venituri NU sunt impozabile
-ce cheltuieli putem deduce si care sunt cheltuielile nedeductibilie
-reduceri si scutiri de impozit pe profit
-anul fiscal diferit de anul calendaristic

Comanda ACUM Declaratia 101 si Impozitul pe Profit. Noutati fiscale 2024!

Exemplu de calcul pentru recuperarea pierderii fiscale

Iata un studiu de caz in care se exemplifica un calcul pentru recuperarea pierderii fiscale.

Pierderile fiscale anuale stabilite prin declaratia de impozit pe profit

In acord cu codul art. 31 alin  (7) din Codul Fiscal, in martie 2024 pot recupera pierderea din 2017 (cumulat 7 ani). 
De exemplu, am avut :
  • in 2017 pierdere fiscala -1.000.000 lei 
  • in 2018-2023 profit fiscal 500.000 lei, 
  • deci pierderea pe 7 ani ar fi de -500.000 lei. 
In 2024 profit fiscal 100.000 lei *30% = 30.000 lei *16 % = 4.800 lei de plata impozit pe profit iar restul de 70.000 lei recuperare din cei 500.000 lei (2017-2023) pana recuperez toata pierderea de 500.000 lei din anii precedenti. 
Am inteles corect? 

SOLUTIE FISCAL – CONTABILA aplicabila conform legislatiei in vigoare la data de  25 Apr 2024 

Din profitul impozabil se va deduce doar 70% reprezentand pierdere reportata, pentru restul de 30% urmand sa platiti impozit pe profit. Calculul se reia in trimestrul II, III, pana la finalul anului, astfel ca pe total an pierderea se va recupera in limita a 70% din profiturile impozabile. Avand in vedere ca pierderea fiscala provine din anul 2023 , se va recupera pe o perioada de7 ani, insa, la fiecare termen de plata se recupereaza 70% din profitul impozabil pentru diferenta se achita impozit.

In 2017 pierdere fiscala-1.000.000 lei in 2018-2023 profit fiscal 500.000 lei, deci pierderea pe 7 ani ar fi de -500.000 lei

In 2024 profit fiscal 100.000 lei *30% = 30.000 lei *16 % = 4.800 lei de plata impozit pe profit iar restul de 70.000 lei recuperare din cei 500.000 lei (2017-2023) pana recuperez toata pierderea de 500.000 lei din anii precedenti

Concluzia este ca in anul 2024, din profitul fiscal de 100.000 lei, se va plati un impozit pe profit in valoare de 4.800 lei, iar restul de 70.000 lei va fi compensate cu pierderea fiscala reportata din anii anteriori. Astfel, procesul de recuperare a pierderii fiscale de 500.000 lei din perioada 2017-2023 va continua pana cand intreaga suma este recuperata, in conformitate cu reglementarile care permit recuperarea a 70% din profitul impozabil in fiecare an.