Ce sunt | Produse accizabile | Reglementari | Cum se calculeaza | Cine plateste Accizele reprezinta taxe indirecte percepute asupra unor produse specifice, avand un impact semnificativ asupra preturilor acestora. Aceste taxe sunt impuse atat din considerente fiscale, pentru a genera venituri la bugetul de stat, cat si din ratiuni sociale si de sanatate publica. In acest articol, vom analiza principalele reglementari privind accizele, modul de calcul si obligatiile fiscale pentru contribuabili.
Accizele sunt taxe speciale aplicate asupra unor bunuri de consum, precum tutunul, alcoolul, carburantii si alte produse considerate de interes fiscal sau cu impact social si de mediu. Acestea au rolul de a genera venituri la bugetul de stat, dar si de a descuraja consumul excesiv al unor produse cu efecte negative asupra sanatatii sau mediului. Accizele pot fi incluse direct in pretul final al produsului si sunt reglementate prin Codul Fiscal, fiind ajustate periodic.
In conformitate cu prevederile art. 335 din Codul Fiscal, produsele pentru care se platesc accize sunt:
- alcool si bauturi alcoolice
- tutun prelucrat
- produse energetice si energie electrica
Va prezentam mai jos tabelul cu produse accizabile si nivelul accizei datorate in 2025:
ATENTIE! Incepand cu data de 1 aprilie 2025, nivelul accizelor pentru produsele din tutun prelucrat se modifica.
Nivelul accizelor pentru produsele din tutun prelucrat aplicabil incepand cu 1 aprilie 2025 este urmatorul:
Pentru produsele cu nicotina, nivelul accizelor este:
Incepand cu data de 1 aprilie 2025, produsele cu nicotina vor avea urmatoarele accize:
Principalele obligatii fiscale ale unei societati care produce alcool (CAEN 1101 - Distilarea, rafinarea si mixarea bauturilor alcoolice) sunt:
1. Autorizarea ca antrepozit fiscal – mica distilerie.
2. Inregistrarea ca platitor de accize la autoritatea fiscala teritoriala.
3. Depunerea declaratiilor: - anual, pana la data de 15 ianuarie a fiecarui an, se depune la autoritatea vamala teritoriala, o declaratie pe propria raspundere privind cantitatea de produse realizate in anul calendaristic precedent si/sau cantitatea de produse pe care urmeaza sa o produca in anul in curs.
- anual, pana la data de 30 aprilie a anului urmator celui de raportare, se depune la autoritatea fiscala teritoriala, decontul de accize (formularul 120), conform art.346 alin.(4) din Codul fiscal;
- lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei la care se refera declaratia, se depune la autoritatea fiscala teritoriala, declaratia de accize (formularul 100);
- lunar, pana la data de 15 inclusiv a lunii urmatoare celei de raportare, se depune la autoritatea vamala teritoriala, o situatie lunara centralizatoare privind operatiunile desfasurate in antrepozitul fiscal;
4. Plata. Accizele se platesc anticipat iesirii produselor accizabile din antrepozitul fiscal de productie la autoritatea fiscala teritoriala, conform art.345 alin.(3) si (3^1) din Codul fiscal.
Pentru productia de alcool din fructe, destinat consumului propriu al unei persoane fizice, realizata in sistem de prestari de servicii, antrepozitul fiscal este obligat sa tina o evidenta distincta care sa cuprinda urmatoarele informatii: numele persoanei fizice si datele de identificare ale acesteia, cantitatea de materii prime data pentru prelucrare, cantitatea de produs finit rezultata, cantitatea de produs finit preluata, data preluarii, numele, datele de identificare si semnatura persoanei care a preluat alcoolul din fructe – pct.12 alin.(10) si (11) de la titlul VIII din Normele metodologice.
In conformitate cu alin.(14) al pct.12 de la titlul VIII din Normele metodologice,
”pentru cantitatea de produs preluata de persoana fizica care depaseste limita de 50 de litri de produs/an, nivelul accizei datorate este nivelul standard al accizei pentru alcoolul etilic, beneficiarul prestatiei, respectiv persoana fizica, plateste prestatorului contravaloarea accizelor aferente cantitatilor de alcool din fructe inainte de preluarea acestora.” Cantitatile de alcool din fructe realizate in antrepozitul fiscal in sistem de prestari servicii, preluate de catre persoana fizica de la antrepozitul fiscal, in limita maxima de 50 de litri de produs pe an, sunt insotite de avizul de insotire a marfii in care se inscrie mentiunea scutit de la plata accizelor – pct.12 alin.(12) de la titlul VIII din Normele metodologice.
De asemenea, in conformitate cu prevederile art.342 alin.(16) din Codul fiscal
, ”(...) micile distilerii fac trimitere la certificatul prevazut la alin. (14) in documentul administrativ care insoteste deplasarea produselor respective in regim suspensiv de accize sau care insoteste deplasarea produselor respective dupa eliberarea pentru consum, dupa caz.”
Modul de calcul al accizelor este explicat in Normele metodologice de aplicare a Codului Fiscal, fiind diferit in functie de tipul de produs accizabil. De exemplu,pentru determinarea accizei pentru produsele alcoolice se ia in considerare concentratia alcoolica si cantitatea de alcool.
Iata cum se calculeaza pentru bere:
A = C x K x Q,
A = cuantumul accizei;
C = numarul de grade Plato;
K = nivelul accizei prevazut la nr. crt. 1 din anexa nr. 1 la titlul VIII din Codul fiscal, actualizat potrivit art. 342 alin. (1), (3) si (4) din Codul fiscal;
Q = cantitatea de bere sau cantitatea de baza de bere in cazul amestecului cu bauturi nealcoolice, exprimata in hectolitri.
Pentru bere, numarul de grade Plato este inscris in specificatia tehnica elaborata pe baza standardului in vigoare pentru fiecare sortiment de bere si trebuie sa fie acelasi cu cel inscris pe etichetele de comercializare a respectivelor sortimente de bere.
Pentru produsele rezultate prin amestecul de baza de bere cu bauturi nealcoolice, numarul de grade Plato este cel aferent bazei de bere din amestec si se inscrie pe eticheta de comercializare.
Abaterea admisa intre numarul de grade Plato inscris pe eticheta si numarul de grade Plato determinat in bere, respectiv in baza de bere din amestecul cu bauturi nealcoolice este de 0,5 grade Plato.
Nivelul accizelor aplicabil de la data de 1 ianuarie a fiecarui an se publica
pe site-ul Ministerului de Finante.
Persoanele obligate la plata accizelor sunt cele mentionate in
art. 341 din Codul Fiscal. Astfel:
1. In cazul produselor care ies din depozite autorizate (regim suspensiv): - Antreprozitarul autorizat (proprietarul depozitului autorizat)
- Destinatarul inregistrat oficial sau orice alta persoana care scoate sau ajuta la scoaterea produselor din depozit
- In cazul iesirii neregulamentare din antrepozitul fiscal, toate persoanele implicate
2. Cand produsele sunt transportate intre depozite si apar nereguli: - Proprietarul depozitului autorizat
- Expeditorul inregistrat sau orice alta persoana care a garantat plata accizelor
- Orice persoana care a participat la iesirea neregulamentara si care avea cunostinta sau care ar fi trebuit sa aiba cunostinta in mod normal de caracterul neregulamentar al acestei iesiri;
3. Pentru pastrarea sau depozitarea produselor accizabile: - Persoana care detine sau depoziteaza produsele accizabile
- Orice alta persoana implicata in detinerea sau depozitarea acestora sau orice combinatie a acestor persoane, in conformitate cu principiul raspunderii personale si solidare;
4. Pentru producerea inclusiv transformarea a produselor accizabile: - Producatorul principal
- In cazul producerii neautorizate, toti cei implicati
5. Pentru importul sau intrarea neregulamentara a unor produse accizabile: - Declarantul
- Orice alta persoana implicata in intrarea neregulamentara respectiva
6. Pentru produse aduse din alte tari UE in Romania pentru vanzare/utilizare: - Destinatarul certificat (cel care primeste produsele)
Important! Cand mai multe persoane sunt responsabile pentru aceeasi datorie de accize, fiecare poate fi obligata sa plateasca intreaga suma, nu doar o parte din ea. Autoritatile pot urmari oricare dintre persoanele responsabile pentru recuperarea intregii sume datorate.