Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Impozitul datorat se calculeaza prin aplicarea unor cote de impozitare asupra veniturilor brute, cote stabilite prin prevederile Codului Fiscal.
Citeste si: Impozitul pe dividende in 2024: cat este, cum se calculeaza si cine il plateste
Impozitul pe veniturile obtinute din Romania de nerezidentii - persoane fizice se calculeaza prin aplicarea urmatoarelor cote de impozitare:
8% pentru veniturile din dividende de la un rezident;
50% pentru veniturile din dobanzi, redevente, comisioane, servicii prestate in Romania, inclusiv servicii de management si consultanta , venituri din profesii independente si venituri din lichidarea unui rezident- in cazul in care veniturile sunt platite intr-un stat cu care Romania nu are incheiat un instrument juridic in baza caruia sa se realizeze schimbul de informatii si veniturile sunt platite ca urmare a unor tranzactii calificate ca fiind artificiale;
10% in cazul veniturilor impozabile obtinute din dobanzi, redevente, comisioane, servicii prestate in Romania, inclusiv servicii de management si consultanta, venituri din profesii independente si venituri din lichidarea unui rezident – daca aceste venituri sunt obtinute din Romania de persoane fizice rezidente intr-un stat membru al Uniunii Europene sau intr-un stat cu care Romania are incheiata o conventie de evitare a dublei impuneri;
16% pentru toate celelalte venituri sau cotele din Conventiile de evitare a dublei impuneri, dupa caz.
Impozitul pe reprezentante este reglementat in prevederileTitlul VI, Capitolul III din Codul Fiscal si este in valoare de 18.000 de lei.
Impozitul pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti - persoane juridice este reglementat prin Codul Fiscal- Titlul VI/conventiile de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu alte state. Acesta se calculeaza prin aplicarea urmatoarelor cote de impozitare:
Impozitul datorat de nerezidenti pentru veniturile impozabile obtinute din Romania se calculeaza, se retine, se declara si se plateste la bugetul de stat de catre platitorii de venituri. Impozitul retinut se declara pana la termenul de plata a acestuia la bugetul de stat.
Impozitul pentru nerezidentii persoane fizice si juridice se plateste prin retinere la sursa de catre platitorii de venituri. Acestia au obligatia depunerii Formularului 207 - Formularului 207 „Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa/veniturile scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti” . Termenul de depunere este annual, pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv, a anului curent pentru anul trecut.
Impozitul pe reprezentanta se declara prin completarea Formularului 108 "Declaratie privind impozitul pe reprezentanta" si se depune prin mijloace electronice de transmitere la distanta. Acest impozit al nerezidentilor se plateste la bugetul de stat pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv, a anului de impunere.
Certificatul de atestare a impozitului platit de nerezidenti in Romania este un document oficial emis de autoritatile fiscale romane care confirma faptul ca un nerezident a platit impozit pe veniturile obtinute in Romania. Acest certificat este necesar in diverse situatii, in special pentru a evita dubla impunere si pentru a beneficia de prevederile conventiilor internationale de evitare a dublei impuneri semnate de Romania cu alte tari.
Pentru a obtine certificatul, nerezidentii sau reprezentantii acestora trebuie sa depuna o cerere la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF). Cererea trebuie sa fie insotita de documente justificative care atesta plata impozitului (cum ar fi dovada retinerii la sursa a impozitului sau alte documente relevante)
NOU: Regimul fiscal al prosumatorilor!