Articole despre Codul Fiscal

Impozitarea salariului in 2024: ce contributii sociale obligatorii datoreziVenituri impozabile 2024: care sunt acestea, cat este cota de impozitare si studii de cazImpozitul pe dividende in 2024: cat este, cum se calculeaza si cine il platesteAjustare TVA: ce este, care este procedura si studii de cazNorma de venit 2024: ce PFA-uri se incadreaza si ce reguli de impozitare se aplicaExigibilitate TVA: ce inseamna, cum se stabileste, intrebari frecvente si studii de cazImpozitul pe venitul din transferul proprietatilor imobiliare: tot ce trebuie stii Plafon TVA: Ghid pentru firme platitoare de TVAImpozitarea tichetelor de masa 2024: cota de impozitare, model calcul salariuImpozitare jocuri de noroc: Ghid complet privind veniturile din pariuri sportive, loto si alte jocuriRecuperarea pierderii fiscale in 2024: cum functioneaza si cum se calculeaza, cu exemple practiceVenituri neimpozabile: prevederile Codului Fiscal, exempleCheltuieli de protocol in afaceri: importanta, reglementari si practici eficienteObligativitate e-Factura: cine foloseste, cum se emite, intrebari si raspunsuriCotele de TVA in 2024: ce bunuri si servicii au cote reduseTaxarea inversa TVA: ce este, cand se aplica, studii de cazCheltuielile nedeductibile: ce sunt, regim fiscal, exempleDosarul fiscal: ce contine si cum obtii accesul la informatiile din dosarFactura fiscala: ce este, ce trebuie sa contina si model completat​Codul fiscal scutiri taxe si impozite locale: tot ce trebuie sa stiiCod de identificare fiscala: ce este CIF si de ce este necesarCertificat de inregistrare fiscala: ce este, cum il obtii si ce faci daca l-ai pierdutTVA la incasare: ce inseamna, conditii de eligibilitate, studii de cazVenituri din activitati independente: obligatii fiscale si studii de cazImpozit pe venit din alte surse: cota de impozitare, studii de cazCheltuielile deductibile: reglementari fiscale si sfaturi de la specialisti Impozit la vanzarea imobilului: Ghid practic pentru decizii informateImpozit pe venit: tot ce trebuie sa stiiImpozitul pe profit: mod de calcul, venituri neimpozabile si scutiri de impozitDeducerea personala: tot ce trebuie sa stiiMicrointreprindere: definitie, numar angajati si calcul impozit

Exigibilitate TVA: ce inseamna, cum se stabileste, intrebari frecvente si studii de caz

Exigibilitatea TVA (Taxa pe Valoarea Adaugata) reprezinta momentul in care taxa devine datorata catre autoritatile fiscale. Acest concept este esential pentru administrarea corecta a TVA-ului, deoarece determina cand trebuie raportata si platita taxa catre stat. Afla care sunt reglementarile legale privind exigibilitatea TVA, care este exigibilitatea TVA in diverse situatii, precum la livrarile de bunuri si servicii, la achizitii intracomunitare sau la incasarea de avansuri. 

Cod Fiscal exigibilitatea TVA: Definitie si concept

Exigibilitatea TVA se refera la momentul la care un contribuabil trebuie sa plateasca TVA-ul. In acest sens, exista 3 notiuni importante definite in art. 280 din Codul Fiscal, care trebuie cunoscute de catre un platitor de TVA pentru a determina in mod corect data la care trebuie achitat TVA-ul:

1. Faptul generator - reprezinta faptul prin care sunt realizate conditiile legale necesare pentru exigibilitatea taxei. (de exemplu livrarea de bunuri sau servicii reprezinta un fapt generator)

2. Exigibilitatea taxei - reprezinta data la care autoritatea fiscala devine indreptatita, in baza legii, sa solicite plata de catre persoanele obligate la plata taxei, chiar daca plata acestei taxe poate fi amanata. (in general exigibilitatea taxei este atunci cand are loc faptul generator, insa exista anumite exceptii, de exemplu atunci cand se emite o factura inainte de data faptului generator, dar si alte cazuri pe care le vom detalia in acest articol)

3. Exigibilitatea platii taxei - reprezinta data la care o persoana are obligatia de a plati taxa la bugetul statului. (aceasta reprezinta data la care contribuabilul trebuie sa depuna decontul de taxa, si anume pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se incheie perioada fiscala. De exemplu, daca un contribuabil livreaza bunuri la 6 septembrie, faptul generator si exigibilitatea taxei este la 6 septembrie, insa exigibilitatea platii taxei este data de 25 octombrie, respectiv data limita pana la care trebuie sa plateasca efectiv acel TVA la buget conform reglementarilor Codului fiscal). 

Cum se stabileste exigibilitatea TVA 

Exigibilitatea TVA se stabileste in functie de momentul in care are loc una dintre urmatoarele actiuni: livrarea bunurilor, prestarea serviciilor, emiterea facturii sau incasarea platii. Vom detalia in cele ce urmeaza reglementarile fiscale in vigoare pentru fiecare situatie in parte, inclusiv ce se intampla cu exigibilitatea TVA in cazul achizitiilor intracomunitare sau cu TVA la incasare.  

Exigibilitatea TVA pentru livrari de bunuri si prestari de servicii

Conform art. 282 din Codul Fiscal, exigibilitatea taxei in cazul livrarilor de bunuri si prestarilor de servicii intervine la data la care are loc faptul generator, adica la data livrarii bunurilor sau la data prestarii serviciilor.

De exemplu:
  • In cazul bunurilor livrate in baza unui contract de consignatie se considera ca livrarea bunurilor de la consignant la consignatar are loc la data la care bunurile sunt livrate de consignatar clientilor sai.
  • Pentru livrarile de bunuri corporale, inclusiv de bunuri imobile, data livrarii este data la care intervine transferul dreptului de a dispune de bunuri ca un proprietar
  • In cazul prestarilor de servicii care determina decontari sau plati succesive (de exemplu in constructii-montaj, consultanta, cercetare, expertiza si alte servicii similare), faptul generator este la data la care sunt emise situatii de lucrari, rapoarte de lucru, alte documente similare pe baza carora se stabilesc serviciile efectuate sau, dupa caz, in functie de prevederile contractuale, la data acceptarii acestora de catre beneficiari.

Exigibilitate TVA pentru avansuri

Avansurile reprezinta plata partiala sau integrala a contravalorii bunurilor si serviciilor, efectuata inainte de data livrarii ori prestarii acestora. Conform art. 282 alin (2), lit. b. , in cazul in care livrarea de bunuri si servicii are loc efectiv dupa plata unui avans, exigibilitatea TVA este considerata data incasarii avansului de catre furnizorul bunurilor sau serviciilor, data la care acesta este obligat sa emita factura.

In cazul in care nu s-a primit factura, clientul trebuie sa autofactureze avansul incasat, conform art. 320 alin. (2) din Codul fiscal, respectiv cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a platit avansurile. Ulterior, la primirea facturii de la furnizor, pe aceasta se face o referire la autofactura, iar pe autofactura se face o referire la factura.  

TVA la incasare. Exigibilitate TVA 

In cazul persoanelor juridice care aplica sistemul TVA la incasare, exigibilitatea taxei intervine la data incasarii contravalorii integrale sau partiale a livrarii de bunuri ori a prestarii de servicii. 

Pentru determinarea taxei aferente incasarii contravalorii integrale sau partiale a livrarii de bunuri ori a prestarii de servicii, care devine exigibila, fiecare incasare totala sau partiala se considera ca include si taxa aferenta.

Situatii speciale privind exigibilitatea taxei la TVA la incasare:

1. In cazul desfiintarii totale a contractului pentru livrarea de bunuri sau prestarea de servicii, inainte de efectuarea acestora, dar pentru care au fost emise facturi in avans sau in cazul refuzurilor totale privind cantitatea, calitatea ori preturile bunurilor livrate sau ale serviciilor prestate, exigibilitatea taxei intervine la data anularii operatiunii, pentru contravaloarea pentru care a intervenit exigibilitatea taxei. Pentru contravaloarea pentru care nu a intervenit exigibilitatea taxei, se opereaza anularea taxei neexigibile aferente.

2. In cazul in care operatiunea este anulata partial inainte de livrare/prestare sau se refuza partial bunurile, se opereaza reducerea taxei neexigibile aferente contravalorii pentru care nu a intervenit exigibilitatea taxei, iar in situatia in care cuantumul taxei aferente anularii depaseste taxa neexigibila, pentru diferenta exigibilitatea taxei intervine la data anularii operatiunii;

Citeste si: TVA la incasare: ce inseamna, conditii de eligibilitate, studii de caz

Exigibilitate TVA livrari de bunuri intracomunitare

Art. 283 din Codul fiscal prevede ca, in cazul unei livrari intracomunitare de bunuri, exigibilitatea taxei intervine la data emiterii facturii, la emiterea autofacturii ori in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator, daca nu a fost emisa nicio factura/autofactura pana la data respectiva.

Exigibilitatea determina perioada fiscala in care livrarea intracomunitara scutita se inregistreaza in decontul de taxa pe valoarea adaugata prevazut la art. 323 din Codul fiscal si in declaratia recapitulativa prevazuta la art. 325 din Codul fiscal.

Exigibilitatea TVA achizitii intracomunitare

In cazul unei achizitii intracomunitare de bunuri, faptul generator intervine la data la care ar interveni faptul generator pentru livrari de bunuri similare, in statul membru in care se face achizitia. 

Exigibilitatea taxei intervine la data emiterii facturii prevazute in legislatia altui stat membru sau, dupa caz, la data emiterii autofacturii prevazute la art. 319 alin. (9) ori in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator, daca nu a fost emisa nicio factura/autofactura pana la data respectiva. Cursul BNR folosit pentru inregistrarea achizitiei intracomunitare in D300 si D390 este cel din data la care a fost emisa factura.
 
Controale fiscale pe TVA. Rambursare, documente justificative, exemple practice Ghid practic pentru evitarea amenzilor ANAF

 

Lucrarea este actualizata la zi si contine toate informatiile de care ai nevoie pentru a face fata cu brio oricarei inspectii fiscale.

Comanda acum Controale fiscale pe TVA. Rambursare, documente justificative, exemple practice !!! 


Exigibilitatea TVA pentru importul de bunuri

Exigibilitatea TVA pentru importul de bunuri este tratata diferit daca bunurile sunt supuse sau nu taxelor vamale. Astfel:
  • Daca bunurile sunt supuse taxelor vamale, taxelor agricole sau altor taxe europene similare, stabilite ca urmare a unei politici comune, faptul generator si exigibilitatea taxei pe valoarea adaugata intervin la data la care intervin faptul generator si exigibilitatea respectivelor taxe europene. 
  • Daca bunurile nu sunt supuse taxelor europene, faptul generator si exigibilitatea taxei pe valoarea adaugata intervin la data la care ar interveni faptul generator si exigibilitatea acelor taxe europene daca bunurile importate ar fi fost supuse unor astfel de taxe.
  • Daca bunurile au un regim vamal special, faptul generator si exigibilitatea taxei intervin la data la care acestea inceteaza a mai fi plasate intr-un astfel de regim.

Intrebari Frecvente privind exigibilitatea TVA

Va prezentam in continuare doua dintre cele mai frecvente intrebari cu privire la exigibilitatea TVA.
 

1. In cazul in care o societate iese din sistemul tva la incasare, dar are un client neincasat vechi, cum va inregistra exigibilitatea TVA?

Conform reglementarilor art. 282 din Codul Fiscal, pentru facturile inregistrate in perioada in care societatea aplica sistemul de TVA la incasare, se va colecta respectiv deduce TVA in momentul incasarii/platii efective, chiar daca acesta are loc ulterior incetarii aplicarii sistemului. 
 

2. Pentru o societate tva la incasare, tva-ul la o factura emisa si neincasata devine exigibil dupa 90 zile? 

TVA colectata devine exigibila la data incasarii integrale sau partiale sau la data altor modalitati de obtinere a contravalorii facturilor, precum plata in natura, compensare, cesiune, utilizare instrumente de plata. 

Citeste si: Plafon TVA: Ghid pentru firme platitoare de TVA

Spete utile privind exigibilitatea TVA

Iata mai jos doua spete utile privind exigibilitatea TVA.

Modificare d390 aprilie 2024

INTREBARE:

La inceputul lunii 04/2024 a aparut o noua versiune a declaratiei D390, modificarea adusa fiind legata de baza impozabila, care trebuie sa fie mai mare decat 0. Ori conditia asta nu iti mai da voie sa declari in D390 facturile de stornare primite in luna 03/2024 (cu exigibilitate TVA in luna martie), ca sa nu mai vorbesc de corelatia cu D300. Nu gasesc nicio modificare in legislatie in acest sens. Aveti cum sa aflati ceva dumneavoastra?

SOLUTIE FISCAL – CONTABILA aplicabila conform legislatiei in vigoare la data de 25 Apr 2024 

Nu am gasit un ordin care sa modifice ordinul 705/2020 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (390 VIES) "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare.

Intr-adevar, pe site-ul anaf a aparut o noua versiune D390 dar care permite ca baza impozabila sa fie negativa.
Declaratiile cu baza impozabila negativa se valideaza. 

Nedeclarare achizitie intracomunitara in D390

INTREBARE:

Cum declaram acum o factura neinregistrata, emisa de un furnizor intracomunitar in 2021? Se poate rectifica 390 dupa o perioada asa lunga? 

SOLUTIE FISCAL – CONTABILA aplicabila conform legislatiei in vigoare la data de 29 Mar 2024

Pentru o factura emisa de furnizor in anul 2021, dar primita de catre cumparator, de ex. in martie 2024, cumparatorul din Romania este obligat sa  declarare operatiunea in sistemul VIES prin depunerea unei noi declaratii cod 390 pentru luna aferenta emiterii facturii din anul 2021, prin care raporteaza valoarea achizitiei intracomunitare de bunuri neraportate, deoarece exigibilitatea TVA a luat nastere la data emiterii facturii.

Omisiunea se inregistreaza la data constatarii iar persoana impozabila are urmatoarele obligatii:
  • sa determine in luna martie 2023 baza de impozitare a TVA in lei prin utilizarea cursului valutar al B.N.R. in vigoare la data emiterii facturii de catre furnizor ( acea data fiind data exigibilitatii TVA) si sa aplice regimul de taxare inversa prin formula contabila 4426 = 4427 utilizand cota TVA 19% asupra bazei de impozitare TVA determinata in lei.
  • sa raporteze valoarea achizitiei prin:
        ◦ randul 6 si 21 din decontul de TVA cod 300 aferent lunii martie 2024, cu termen de transmitere cel mai tarziu in data de 25 aprilie 2024, inclusiv.
        ◦ prin declaratia recapitulativa cod 390 VIES pentru luna aferenta emiterii facturii din anul 2021.

In Instructiunile reglementate prin O.M.F.P. nr. 705 din 11 martie 2020 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (390 VIES) "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare" la punctul 1.2 lit.d) se precizeaza: “Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA depun declaratia recapitulativa numai pentru lunile calendaristice in care ia nastere exigibilitatea taxei pentru:.......  d) achizitiile intracomunitare de bunuri taxabile, pentru care exigibilitatea de taxa a luat nastere in luna calendaristica respectiva;"