In contextul actual, cand nevoile sociale sunt in continua crestere, iar resursele publice sunt adesea limitate, redirectionarea impozitului pe venit ofera oamenilor o oportunitate unica de a contribui la dezvoltarea comunitatilor lor. In acest articol vom discuta in detaliu cine poate redirectiona impozitul pe venit in 2024, conform prevederilor introduse prin OUG 115/2023.
Ce inseamna redirectionarea impozitului pe venit?
Redirectionarea impozitului pe venit este un mecanism prin care persoanele fizice sau juridice pot alege sa directioneze un procent din impozitul lor pe venit catre anumite organizatii non-profit, entitati sociale sau cauze caritabile. In loc ca intreaga suma a impozitului pe venit sa mearga direct catre bugetul statului, o parte din acest impozit, de obicei 3,5% in cazul persoanelor fizice, poate fi redirectionata catre o organizatie neguvernamentala (ONG), fundatie sau asociatie care are nevoie de sprijin financiar.
Acest proces nu presupune un cost suplimentar pentru contribuabil, ci reprezinta o posibilitate de a sprijini cauze sociale, culturale sau de interes general printr-o redistribuire a sumelor deja datorate statului. Procedura de redirectionare se realizeaza anual, de obicei prin completarea unui formular specific.
Cine poate redirectiona 3.5% din impozitul pe venit?
Incepand cu 01.01.2024, prin OUG 115/2023 s-au introdus noi reguli in ceea ce priveste redirectionarea a pana la 3,5% din impozitul pe venit.
Astfel , doar contribuabilii cu
venituri din salarii si asimilate salariilor mai pot redirectiona pana la 3,5% din impozit catre entitati non-profit, unitati de cult sau pentru burse private.
Termen de depunere formular de redirectionare impozit pe venit
Pentru a redirectiona impozitul pe venitul din salarii, contribuabilii trebuie sa depuna formularul 230 pana la 25 mai a anului urmator realizarii veniturilor. Organul fiscal competent se ocupa de calculul si plata sumei redirectionate.
De asemenea, contribuabilii pot depune cererea direct la entitatea beneficiara, care apoi centralizeaza si transmite informatiile catre organul fiscal.
Exemple de proiecte si initiative pot fi sustinute prin redirectionarea impozitului pe venit
Exista mai multe tipuri de proiecte care pot fi sustinute prin redirectionarea impozitului pe venit, din diverse domenii de activitate. Iata cateva exemple:
- Echiparea sectiilor de pediatrie din spitale cu aparatura medicala moderna
- Sustinerea centrelor de ingrijire paliativa pentru bolnavii de cancer
- Dotarea scolilor din zone defavorizate cu laboratoare IT si materiale didactice
- Acordarea de burse pentru elevi si studenti cu rezultate academice deosebite
- Campanii de protectia mediului (de exemplu impadurirea si reabilitarea zonelor afectate de defrisari)
- Proiecte de asistenta sociala precum: sprijinirea centrelor pentru copii abandonati sau sustinerea adaposturilor pentru victimele violentei domestice
- Proiecte de cultura, arta si sport
Redirectionarea impozitului pe alte venituri decat cele salariale
Este important de stiut faptul ca, de la 01.01.2024, NU mai este posibila redirectionarea impozitului pentru alte tipuri de venituri (activitati independente, drepturi de autor, cedarea folosintei bunurilor, activitati agricole etc.).
Redirectionarea impozitului pe venitul microintreprinderilor 2024
Conform prevederilor OUG 115/2023, nici
microintreprinderile nu mai au avantaje fiscale in cazul in care efectueaza sponsorizari /acorda burse private /efectueaza cheltuielile in beneficiul UNICEF si/sau altor organizatii internationale.
Totusi, in anul 2024, pana cel tarziu 27 decembrie (6 luni de la data depunerii declaratiei de impozit aferente trimestrului IV (formular 100), microintreprinderile mai au posibilitatea sustinerii asociatiilor si fundatiilor prin redirectionarea unei parti din impozitul aferent anului 2023.
Impozitul pe veniturile microintreprinderilor pentru activitati de sponsorizare se poate redirectiona daca valoarea stabilita potrivit limitei de 20%, diminuata cu sumele reportate, dupa caz, nu a fost utilizata integral, in limita diferentei astfel calculate pentru intregul an fiscal.
Redirectionarea se efectueaza prin completarea si depunerea Formularului 177 "Cerere privind redirectionarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microintreprinderilor".
Obligatia platii sumei redirectionate din impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microintreprinderilor revine organului fiscal competent.