Digitalizarea in HoReCa: de la hartii la softuri inteligente Fie ca administrezi un restaurant, o cafenea sau o pensiune, stii deja cat de complicata poate fi gestionarea operatiunilor zilnice. De la preluarea comenzilor si emiterea...citeste mai mult
Detinerea indirecta este un concept esential in determinarea structurii de proprietate a unei companii si are un impact direct asupra regimului fiscal al microintreprinderilor. In acest articol vom explica ce presupune detinerea indirecta, iar pentru o mai buna clarificare a acestui subiect, am inclus un video explicativ care ofera un exemplu concret cu privire la detinerea indirecta.
Conform art. 47 alin. 1 lit h din Codul Fiscal, pentru ca o societate sa se incadreze in categoria microintreprinderii, printre alte conditii, asociatii/actionarii companiei nu pot detine, direct sau indirect, mai mult de 25% din capitalul social sau drepturile de vot la alte microintreprinderi.
Daca detinerea directa este mai usor de evidentiat, este esential sa intelegem si conceptul de detinere indirecta, deoarece acesta influenteaza modul in care se calculeaza pragul de 25% impus de Codul Fiscal. Daca un asociat sau actionar controleaza o alta microintreprindere nu doar printr-o detinere directa, ci si prin intermediul altor entitati, atunci aceasta detinere indirecta trebuie luata in considerare la stabilirea regimului fiscal al societatii.
Ignorarea acestor aspecte poate duce la pierderea regimului fiscal favorabil al microintreprinderii si la trecerea la impozit pe profit, cu implicatii financiare semnificative. De aceea, este important ca asociatii si administratorii sa analizeze structura detinerilor si sa se asigure ca respecta criteriile impuse de legislatie.
Asadar, detinerea indirecta reprezinta situatia in care o persoana fizica sau juridica controleaza drepturile de vot la o microintreprindere prin intermediul unor entitati intermediare. Concret, aceasta notiune acopera cazurile in care un asociat/actionar detine participatii la o societate care, la randul sau, detine parti sociale sau actiuni intr-o microintreprindere.
De exemplu, o detinere indirecta apare cand o persoana detine o participatie intr-o companie A, iar compania A detine la randul sau o participatie in compania B. Persoana respectiva este considerata a avea o detinere indirecta in compania B prin intermediul participatiei sale in compania A. In contextul legislatiei fiscale romanesti, acest tip de detinere este relevant pentru stabilirea relatiilor dintre intreprinderi legate, cu implicatii asupra cumularii veniturilor pentru calculul impozitului pe venitul microintreprinderilor.
Pentru a intelege mai bine detinerile indirecte, puteti urmari webinarul "Microintreprinderi: clarificari privind detinerea indirecta" sustinut de specialistii Rentrop&Straton in cadrul Seminarului National de Fiscalitate si Contabilitate:
Detinerea indirecta poate influenta regimul fiscal al unei microintreprinderi. In cazul in care microintreprinderea depaseste pragul legal de detinere directa sau indirecta, societatea este obligata sa treaca la impozitarea pe profit.
Asa cum am vazut mai sus, la calculul pragului de 25% impus de Codul Fiscal pentru incadrarea unei societati in categoria microintreprinderilor, se cumuleaza atat participatiile directe, cat si cele realizate prin intermediul altor entitati. Autoritatea fiscala analizeaza substanta economica a relatiilor dintre parti pentru a identifica beneficiarul real al drepturilor de vot, prevenind astfel incadrarea nelegala in regimul fiscal avantajos al microintreprinderilor.
Intreprinderile legate sunt acele societati care sunt conectate intre ele printr-o relatie de control sau influenta semnificativa, fie directa, fie indirecta. Pe scurt, daca un asociat detine direct sau indirect peste 25% din capitalul social sau drepturile de vot sau drepturile de a numi/revoca administratorii in mai multe societati, societatile respective se numesc “intreprinderi legate”.
Daca o intreprindere este considerata „legata” de alta prin detinere indirecta, atunci se analizeaza nivelul total de participatie pentru a vedea daca se depaseste pragul impus pentru incadrarea ca microintreprindere.
Daca sot-sotie detin fiecare cate un SRL ca asociati unici, se considera intreprinderi legate prin detinere indirecta?
Termenul de intreprinderi legate se refera la detinerea indirecta, adica o persoana detine o cota-parte din capitalul social sau din totalul drepturilor de vot la o persoana juridica, prin intermediul unei alte persoane juridice la care persoana respectiva detine titluri de participare sau drepturi de vot.
Termenul de intreprindere legata nu face referire la gradele de rudenie (afiliere fiscala) intre asociati sau administratorii a 2 sau mai multe societati comerciale.
Astfel, fiecare dintre soti poate beneficia independent de regimul fiscal al microintreprinderilor pentru societatea proprie, cu conditia indeplinirii celorlalte criterii prevazute de lege (art 47 din Codul fiscal)