ART. 18^2 - Impozit suplimentar pentru instituţiile de credit - persoane juridice române şi sucursalele din România ale instituţiilor de credit - persoane juridice străine
Atentie, contabili!
Ce este EBITDA EBITDA este abrevierea de la Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization (Profitul inainte de dobanzi, impozite, depreciere si amortizare). Este un indicator...citeste mai mult
(1) Prin exceptie de la art. 18^1, institutiile de credit - persoane juridice romane si sucursalele din Romania ale institutiilor de credit - persoane juridice straine datoreaza suplimentar impozitului pe profit un impozit pe cifra de afaceri calculat prin aplicarea asupra cifrei de afaceri a urmatoarelor cote de impozitare: a) 2%, pentru perioada 1 ianuarie 2024-31 decembrie 2025 inclusiv; b) 1%, incepand cu data de 1 ianuarie 2026.
(2) Pentru aplicarea alin. (1), cifra de afaceri cuprinde: a) venituri din dobanzi; b) venituri din dividende; c) venituri din taxe si comisioane; d) castiguri (pierderi) din derecunoasterea activelor si datoriilor financiare care nu sunt evaluate la valoarea justa prin profit sau pierdere, net; e) castiguri sau pierderi aferente activelor si datoriilor financiare detinute in vederea tranzactionarii, net; f) castiguri sau pierderi aferente activelor financiare nedestinate tranzactionarii, evaluate obligatoriu la valoarea justa prin profit sau pierdere, net; g) castiguri sau pierderi aferente activelor si datoriilor financiare desemnate ca fiind evaluate la valoarea justa prin profit sau pierdere, net;
h) castiguri sau pierderi din contabilitatea de acoperire, net; i) diferente de curs de schimb (castig sau pierdere), net; j) castiguri sau pierderi din derecunoasterea activelor nefinanciare, net; k) alte venituri din exploatare.
(3) Impozitul pe cifra de afaceri se calculeaza, se declara si se plateste trimestrial, astfel: a) pentru trimestrele I-III, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se efectueaza plata; b) pentru trimestrul IV, pana la data de 25 martie inclusiv a anului urmator.
(4) Pentru determinarea rezultatului fiscal, impozitul pe cifra de afaceri reprezinta cheltuiala nedeductibila.
(5) Impozitul pe cifra de afaceri se calculeaza cumulat de la inceputul anului fiscal. Impozitul pe cifra de afaceri datorat trimestrial se determina ca diferenta intre impozitul pe cifra de afaceri calculat cumulat de la inceputul anului fiscal si impozitul pe cifra de afaceri datorat pentru perioada anterioara celei de calcul.
(6) In cazul grupului fiscal, prevederile alin. (1)-(5) se aplica in mod corespunzator de catre membri, in functie de situatia individuala.
(7) Modelul si continutul declaratiei impozitului suplimentar se stabilesc prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala se emite in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi.
(8) Impozitul suplimentar reprezinta venit la bugetul de stat si se administreaza de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala, potrivit Legii nr. 207/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.